De har ett av Stockholms farligaste jobb

Flera gånger i veckan blir någon av deras kollegor misshandlad i tunnelbanan

NYHETER

En misshandel var fjärde dag.

Det är vardag för de anställda i tunnelbanan.

- Vad som helst kan hända. Den tanken finns alltid i bakhuvudet, säger trygghetsvärden Parviz Khavar.

Foto: Björn Elgstrand
ingen trygghet De skapar trygghet för trafikanterna men drabbas själva av våld på jobbet. Därför demonstrerar trygghetsvärdarna Ali Omer och Parviz Khavar i dag mot hot och våld.

Han och Ali Omer har jobbat som trygghetsvärdar i flera år. De har utvecklat en fingertoppskänsla för när det kan bli konflikt och tar det alltid mycket lugnt när de gör sina rundor.

- Vi är inga vakter, vi är här för att göra tunnelbanan tryggare. Därför gör vi allt för att undvika bråk, säger Ali Omer.

Trots det händer det ofta att trygghetsvärdar, tågförare, biljettkontrollanter och konduktörer misshandlas på jobbet. I år har det hittills varit 75 fall av våld mot anställda i tunnelbanan.

Var fjärde dag

I snitt blir det en misshandel var fjärde dag.

- Ofta handlar det om människor med missbruksproblem som tar ut sin frustration mot oss. Eller ungdomsgäng där grupptrycket gör att de ska visa sig tuffa, säger Parviz Khavar.

Båda gillar sitt jobb. Men de oroas över att det någon dag ska hända något riktigt allvarligt. Som när två kollegor misshandlades svårt för tre veckor sedan. Där två trygghetsvärdar kastades ner på spåret och var centimeter från att stekas mot den strömförande skenan.

- Min fru är ofta orolig när jag är på jobbet. Hon säger att jag inte ska ingripa om det blir bråk, säger Ali Omer.

Överfallen är ungefär jämnt fördelade mellan trygghetsvärdar, biljettkontrollanter och tågförare. Spärrvakterna klarar sig något bättre men har i stället drabbats av en lång rad rån.

- De två senaste åren har det varit två rån om året. I år har vi hittills drabbats av 13 stycken. Det är en mycket olycklig utveckling, säger Hans Båging, säkerhetschef på Connex tunnelbanan.

Protestmarsch i dag

Fackförbundet Seko har dragit igång en kampanj mot hot och våld. Klockan 13 i dag samlas de anställda i tunnelbanan vid Centralstationen för att tåga till Landstingshuset där de ansvariga politikerna ska uppvaktas.

Deras krav är ovanliga för att komma från ett fackförbund. De kräver inte högre löner, kortare arbetsdagar eller fler raster. De kräver en upprustning av samhällets sociala verksamhet.

- Det är nästan alltid redan marginaliserade människor som drabbas hårdast av alla nedskärningar. Ungdomar, hemlösa, missbrukare och psykiskt sjuka som förr eller senare hamnar i tunnelbanan när resten av samhället vänt dem ryggen, säger Per Johansson, fackordförande för tågförarna på gröna linjen.

Så farlig är t-banan - station för station

Olle Castelius