De hotar att mörda publiken

Aftonbladets Sture Olsson på plats vid teatern i Moskva i natt

1 av 2 | Foto: SERGEI KARPUKHIN/Reuters
SLäppt ur gisslan En kvinna som terroristerna släppt fri går ut från teatern i natt. Teatern som rymmer 1 163 människor var fullsatt när terroristerna slog till i går kväll.
NYHETER

MOSKVA

Beväpnade män och kvinnor springer upp på scenen. De skjuter med automatvapen.

De vrålar och skriker.

- Vi är inte här för att prata, vi har kommit hit för att dö.

Då förstår alla att det inte är teater längre.

Terroristerna jagar ner skådespelarna på de första raderna.

Åtskilliga av dem, enligt vissa uppgifter så många som 40, är kvinnor med sprängladdningar runt kroppen. Enligt uppgift från Moskva i natt är flera av dem änkor eller nära släktingar till tjetjenska män som stupat i kampen mot ryssarna

De kräver att Ryssland ska lämna Tjetjenien.

Enligt en teaterbesökare som ringde polisen underströk de sina krav genom att genast börja minera teatern.

Skräcken spred sig snabbt i teaterlokalen som rymmer 1 163 människor. Det var fullsatt i går kväll - precis som det varit varje kväll sedan i fjol då succéföreställningen Nord-Ost hade premiär.

De som kunde kastade sig mot utgångarna. Några lyckades smita förbi de beväpnade männen och kvinnorna.

Skott på gatan

Skottlossningen hördes ut på gatan och det dröjde inte länge innan folk utanför förstod att något fasansfullt var på väg att hända inne i teatern.

Nyhetsbyrån Interfax hade en medarbetare inne på teatern. Han ringde redaktionen och sa att att ungefär 20 beväpnade män tagit över teatern.

Hur många terrorister det handlar om är osäkert. Uppgifterna pendlar från 40 till så många som 100.

De beväpnade männen skrek:

- Vi är från Tjetjenien. Vi är här för att få slut på kriget.

Kidnapparna släppte ut en grupp barn och de teaterbesökare som kunde visa att de var muslimer. Dessutom släpptes de flesta utlänningar. Tre av dem sägs vara tyskar. Några tre britter och tre tyskar uppgavs i natt dock fortfarande vara kvar bland gisslan.

Senare på kvällen frigavs 16 gravida kvinnor.

En kvinna som lyckats ta sig ut sa till rysk tv:

- En man i kamouflagekläder skrek: "Fattar ni inte vad som pågår. Vi är tjetjener. Det är inget som vi försöker dölja!"

Vladimir Putin, som skulle ha åkt till Tyskland i dag, larmades omedelbart. I natt satt han i krismöte med sin stabschef Voloshin i Kreml och försökte komma på en fungerande handlingsplan

Moskvas borgmästare Juri Lusjkov, massor av poliser och den speciella insatsstyrkan Alfa skickades till teatern som ligger vid en gammal kullagerfabrik i stadsdelen Proletarskaja i sydöstra delarna av Moskva.

Kidnapparna använde sig av besökarnas mobiltelefoner för att varna polisen för att försöka sig på en stormning av byggnaden. Flera ambulanser körde upp mot teatern. Men det är okänt om de skulle hämta några skadade eller om de bara fanns där i beredskap.

Under tiden minerades teatern av terroristerna. Många av dem hade själva sprängämnen på kroppen.

Sent i går kväll var minst 700 fortfarande gisslan.

Vimmel av soldater

Aftonbladet befann sig i natt på Melnikovagatan vid den innersta avspärrningen framför teatern. Runt oss i mörkret vimlade det av ryska elitsoldater.

Klockan 02.30 lokal tid körde ett tiotal ambulanser upp mot teatern.

En del ryssar svor över "de förbannade tjetjenerna". Men de flesta var knäpptysta. Alla väntade på vad som skulle hända.

Ungefär samtidigt ropade polisen efter föräldrar som hade anhöriga inne på teatern.

Terroristerna meddelade sitt första krav: om den ställföreträdande guvernören i Tjetjenien, Ahmad Kadyrov, kommer till teatern så ska 50 personer släppas fria. Kadyrov är Moskvatrogen och betraktas av de flesta tjetjenier som en simpel överlöpare. Han sägs hålla till i Groznyj, men tillbringar sin mesta tid i Moskva. Inte minst av omtanke för sin personliga säkerhet.

- De säger att de vill ha fred, men nu har de visat sina rätta ansikten, sa han i natt.

Utanför polisens huvudavspärrning ytterligare ett par hundra meter från teatern var det fullt kaos. Oroliga och förtvivlade anhöriga trängdes med polis, militär och massor av journalister i regnet och kylan.

Oroliga anhöriga

Ungefär 300 anhöriga slussades in i en yrkesskola där två representanter från stadshuset under förvirrade former försökte registrera folk som hade familjemedlemmar inne på teatern.

Samtidigt drog hundratals kravallpoliser, militärer och brandmän fram mot teatern.

- Jag har aldrig sett en sån här stor samling våldsamma människor sedan stormningen av Vita huset i Moskva år 1993, säger Aftonbladets Sture Olsson.

- Plötsligt har Tetjenienfrågan blivit något annat än ett malande krig som bara håller på nånstans, långt, långt borta. Ett krig som vållat fruktansvärda offer inte bara bland den tjetjenska civilbefolkningen utan som också krävt över 10 000 ryska pojkars liv.

- Tjetjenerna har länge hotat att ta kriget till Moskva. Nu har de gjort det - om det nu verkligen är tjetjenier i teatern därborta.

Terroristerna kallar sig för den 29:e divisionens självmordskommando.

Leds av Barajev

Enligt uppgifter i Moskva i natt leds terroristerna på plats i teatern direkt av Mirsan Barajev, bror till den stupade tjetjenske krigsherren Arbi Barajev - en av de mest hårdföra tjetjenska rebellerna.

På deras hemsida står det att Barajevs terrorister inte kommit till Moskva för att överleva, utan för att dö. Trots att terroristerna förklarat att de inte kommit för att prata, släpptes den tjetjenske parlamentsledamoten Aslanbek Aslakhanov in i teatern för att försöka prata med sina landsmän.

Vid halvtvåtiden i natt hördes skottsalvor från automatvapen vid teatern. Men enligt den AP-reporter som hörde skottsalvorna gick det inte att avgöra om skotten avlossades inne i teatern eller utanför.

Sent i natt meddelade terroristerna att de placerat dynamitladdningar på läktarna i teatern.

- Om polisen försöker sig på något spränger vi läktarna. Det sitter fullt av folk nedanför.

Enligt uppgifter i natt tvingade terroristerna publiken att skandera tjetjenska slagord.

Polisen planerade sent i natt att evakuera de boende i husen närmast teatern. De misstänkte att terroristerna kan ha medhjälpare gömda bland de boende.

Minst ett sjukhus i närheten tömdes i natt på de flesta av sina patienter för att få plats med skadade om det skulle bli ett blodbad på teatern.

Svante Lidén, Sture Olsson