”Storma inte – då dör vi”

Denis, 10: De skulle spränga hela teatern

NYHETER

Desperata nödrop hördes i natt inifrån den belägrade teatern i Moskva.

- Snälla, storma inte byggnaden, då kommer vi alla att dö. Det finns en stor mängd sprängämnen här, mycket stor, sa Tatiana Solnishkina per telefon.

Tatiana Solnishkina lyckades i natt nå en rysk tv-station via sin mobiltelefon. Hon bad om besinning.

- Snälla, storma inte byggnaden, då kommer vi alla att dö. Det finns en stor mängd sprängämnen här, mycket stor. Öppna inte eld mot dem. För var och en av dem som dödas kommer av tio av oss att dö.

Tioåring släppt

I kaoset och tumultet utanför teatern intervjuade rysk tv Denis Afanasjev. Vit i ansiktet, men samlad, tittade den tioårige pojken rakt in i kameran. Utan att darra på rösten gav han en klar skildring av hur dramat började.

- Under andra akten kom en maskerad och kamouflageklädd man med kpist in. Han sa åt skådespelarna att sätta sig på de främre raderna.

Sen kom det in flera beväpnade män och kvinnor. Några av kvinnorna hade sprängladdningar på sig.

- De sa att de skulle minera hela salongen på tio minuter och spränga teatern om polisen försökte storma den.

Denis var bland de drygt hundra i publiken, mest kvinnor och barn, som tjetjenerna valde att släppa.

Kom i jeepar

Tjetjenerna kom till teatern i jeepar. När vakter försökte spärra vägen sköt de sig in. Åtminstone en av terroristerna sårades. En läkare i gisslan behandlade hans skador.

Barnen som släpptes först fick uppdraget att vidarebefordra terroristernas budskap. Några av barnen besökte teatern med sin skola.

- Vår lärare är kvar därinne, han är kvar, sa en pojke med tårar i ögonen.

Därefter släpptes kvinnor och, enligt uppgift, utlänningar och personer med muslimsk tro.

Gisslan tilläts att via mobiltelefon kommunicera med omvärlden. De berättade hur tjetjenerna sköt i luften med automatvapen och pistoler.

"Blod överallt"

De som försökte fly misshandlades.

Blod flöt mellan stolsraderna.

- Det var blod överallt, förklarade en kvinna som hade lyckats ta sig ut ur lokalen under tumultet.

Flera av skådespelarna lyckades fly. Några satt i sminklogen och förberedde sig, andra stod bakom ridån, redo att gå in på scen, när de hörde skottlossningen och hur tjetjenernas ledare skrek ut hotelser och order.

I andra akten

- Det var i början av andra akten. Folk i kamouflagekläder sprang upp på scenen där föreställningen redan pågick. De började skjuta i luften med automatvapen.

- Först förstod vi ingenting. Sedan skrek de "ser ni inte vad som händer". De som var bakom ridån, som jag, sprang iväg. De som var på scenen stannade kvar med publiken, berättade en skakad skådespelerska i natt.

De sprang till sina loger, låste dörrarna och lyckades sedan med hjälp av gardiner och scenkläder fira sig ner från fönstren på andra och tredje våningen.

Även en grupp människor som deltog i en studiecirkel i andra lokaler i byggnaden lyckades ta sig ut.

Polisen hävdar att 700 människor blev kvar som gisslan. Men enligt föreställningens producent Alexander Zikalo är rimligtvis 1 000 personer kvar i salongen.

Rockmusikalen "Nord-Ost" har dragit fulla hus i över ett år. Teatern som ligger på Melnikovgatan i sydöstra Moskva rymmer 1 163 åskådare.

"Nord-Ost" är den första helryska musikalen någonsin. Den har blivit en enorm succé - fullt jämförbart med "Chess" eller "Kristina från Dufvemålas" framgångar i Sverige.

Mer än 350 000 människor har sett föreställningen sedan premiären.

"Nord-Ost" baseras på romanen "Två Kaptener" av Veniamin Kaverin.

Det är en romantisk berättelse om två studenters olika öden i Sovjetunionen.

Jens Kärrman, Bo Lidén