Hans bror leder terroristerna

Gerillaledaren sköts av ryssarna - då tog hans brorson och bror ledningen

NYHETER

Tjetjenske gerillaledaren Arbi Barajev, stödd av Usama bin Ladin, sköts förra sommaren ihjäl av ryska soldater.

Då tog brorsonen Movsar över.

Nyligen dödförklarades även Movsar. Men i går gjorde han ny entré - som ledare för terroristerna i Moskva.

Foto: AP
terroristernas martyr Gerillaledaren Arbi Barajevs döda kropp visades upp av ryska trupper den 26 juni i fjol. Han uppges ha haft nära kopplinghar till Usama bin Ladin och talibanerna i Afghanistan. Nu leds hans trupper av brorsonen Movsar och brodern Mirsan, som uppges vara på plats i den ockuperade teatern i Moskva.

Fram till i går var Movsar Barajev mest känd som brorson till den kände tjetjenske separatisten Arbi Barajev.

Farbrodern var i många år en av ledarna i det tjetjenska gerillakriget och har gjorts ansvarig för flera kidnappningar och hundratals ryska soldaters död.

Koppling till Usama

Arbi Barajev ska också, via en man vid namn Hattab, haft kopplingar till Usama bin Ladin. Enligt kaukasiska Institutet för fred, demokrati och utveckling, beskrivs Hattab som "Usama bin Ladins representant" i Tjetjenien och Barajev ska ha varit hans "svurna broder".

Gerillaledaren Arbi Barajev dödades i en eldstrid utanför Groznyj i juni i fjol.

Ryska soldater hade då i sex dagar belägrat staden Alkhan-Kala i sin jakt på den då mytomspunne ledaren som flera gånger rapporterats död - men som alltid visat sig överleva.

Han blev martyr

När ryssarna till slut lyckades döda honom - och det bekräftades av tjetjenerna - betraktades det som en stor framgång i Moskva. Det var ett bevis på att kriget i Tjetjenien var vunnet.

Från den dagen blev Arbi Barajev en tjetjensk martyr och hans brorson Movsar tog hans plats som gerillaledare.

Enligt hemsidan som förra året bekräftade Arbi Barajevs död, kavkaz.org, står kidnapparna i Moskva nu under ledning av brorsonen Movsar Barajev.

Uppgiften var i natt obekräftad. Ryska nyhetsmedier har nyligen spridit nyheten att även Movsar Barajev ska ha dödats i Tjetjenien.

Brodern Mirsan

Movsar Barajev finns inte själv på plats i teaterlokalen, där leds terroristerna i stället av Arbi Barajevs bror Mirsan Barajev.

Enligt hemsidan har de kommit till Moskva "inte för att överleva, utan för att dö".

- Vi har ett enda krav: Avsluta kriget och dra omedelbart tillbaka de ryska ockupationsstyrkorna från Tjetjenien, ska Movsar Barajev ha sagt till kavkaz.org.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM