Terror - över hela världen

Prickskytten har mördat tio och skadat tre

1 av 2 | Foto: AP
prickskyttens offer FBI-analytikern Linda Franklin, 47, sköts ihjäl på kvällen den 14 oktober. Hon hade överlevt bröstcancer, hade två barn och en make och skulle snart få sitt första barnbarn. Men hon hade den enorma oturen att befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt - och det kostade henne livet.
NYHETER

För varje dag ökar skräcken runt om i världen. Finland, Bali, Washington - och nu Moskva.

De som drabbats har en sak gemensamt: De har befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Gisslandramat på teatern i Moskva är bara ett i raden av de senaste veckornas terror- och våldsdåd mot oskyldiga människor runt om i världen.

Dåden har - av allt att döma - inget inbördes samband. I några fall handlar det om enskilda gärningsmän - i andra olika grupperingar. Motiven varierar.

Men det finns en gemensam faktor - och det kanske är det mest skrämmande av allt: att det kan hända vem som helst, när som helst och var som helst. Där vi minst anar det. På diskoteket, i köpcentret, på väg till skolan, i bussen, bakom gräsklipparen, på bensinmacken - eller på teatern. Det går inte att skydda sig - och det är det som sprider skräck.

Busschauffören och tvåbarnspappan Conrad Johnson, 35, blev krypskyttens trettonde offer. Ingen vet var och när han ska slå till nästa gång.

Miljoner människor i och omkring Washington lever i skräck.

De vågar inte gå ut, de vågar inte tanka bilarna, de springer - på polisens inrådan - i sicksack över parkeringsplatser och andra öppna ytor.

Flera skolor har stängt, i andra områden är dörrarna till skolorna låsta och bevakade. Vakter och poliser följer eleverna så fort de går ut.

Pappa första offret

Det första skottet avlossades klockan 17.20 den 2 oktober, genom fönstret i en hantverksbutik i Wheaton, Maryland. 45 minuter senare, tre kilometer därifrån, kommer James D Martin, 55, ut från en stormarknad. Han har handlat skolhjälpmedel till sina barn och dör omedelbart när skottet träffar. Han blir krypskyttes första offer - utan att någon anar att det ska bli fler. Redan nästa morgon. James "Sonny" Buchanan, 39, klipper gräset utanför en bilhandel när skottet sliter upp hans bröst. Ytterligare fyra människor faller samma dag offer för krypskyttens kulor. Alla medan de gör helt vanliga vardagliga saker.

Tre svårt skadade

Hittills har tio människor dött och tre skadats allvarligt.

En av dem är en 13-årig pojke. På morgonen den 7 oktober får han skjuts till skolan av sin moster för att slippa ta skolbussen. På väg från bilen till skoldörren skjuts han. Han överlever, men hans tillstånd är allvarligt.

Busschauffören Conrad Johnson skulle bara städa ur bussen innan första turen i tisdags morse.

Han stod på översta trappsteget till sin buss när han träffades av ett skott i magen. Han avled på sjukhuset.

Kerstin Nilsson