Fem kunde ha räddats

Krypskytten ringde polisen - men ingen ville lyssna

NYHETER

ROCKVILLE

Mördaren försökte ringa polisen - men telefonisterna tog honom inte på allvar.

- Det var inkompetent. Därför var fem människor tvungna att dö, skriver han i ett brev till polisen.

Nu har spaningsledaren i jakten på krypskytten i Washingtontrakten Charles Moose har utfärdat en efterlysning på två män.

Foto: AP
BARNEN HOTAS En liten pojke skyddas av polis på väg hem från skolan Brookhaven i Aspen Hills, Maryland, där busschauffören Conrad Johnson sköts till döds i tisdags. Krypskytten har hotat i ett brev: "Era barn är inte säkra, någonstans, vid någon tidpunkt."

Enligt det "mycket arga" brevet som mördaren lämnade i en plastpåse i ett skogsområde utanför Ponderosa Steakhouse i Ashland i lördags, hade han försökt ringa minst sex gånger till polisens tipslinje.

Ett av samtalen besvarades av en kvinna som går FBI-utbildning.

Avfärdades

- Personen som tog emot samtalet insåg inte vikten av vad som hände. Hon avfärdade honom, säger en poliskälla till Washington Post.

Mannen som ringde beskrivs som "mycket arg". Han använde fraser som "håll käft nu och lyssna", och "lyssna till punkt", "jag är Gud" och "jag bestämmer".

Men telefonisterna lade på och det var "inkompetent", anser mördaren, och därför "måste fem personer dö".

Sannolikt syftade han på de skjutna mellan den 7 och 19 oktober: två icke namngivna överlevare samt Dean Meyers, Kenneth Bridges och Linda Franklin.

Kräver 100 miljoner

Det tresidiga brevet, som avslutas med ett post scriptum som lyder "Era barn är inte säkra, någonstans, vid någon tidpunkt", var skrivet med styltig handstil på linjerat papper och hade ett antal grammatiska fel, bland annat avhuggna meningar och felstavningar.

En del källor säger att handstilen inte överenstämmer med den på tarot-kortet.

Enligt polismän som sett kopior av brevet krävde mördaren 10 miljoner dollar, nära 100 miljoner kronor, för att sluta döda.

"Fler liksäckar"

Brevet uppmanade polisen att vara mer intresserade av att "stoppa" morden än att gripa någon.

Om de inte följde hans order exakt skulle fler människor "hamna i liksäckar", uppger poliskällor för Washington Post.

Brevet lämnades då en 37-årig man skottskadades i lördags. I söndags och måndags började polischef Charles Moose lämna meddelanden direkt riktade till mördaren i tv.

Bland annat sa Moose att de inte uppfattat hans krav och ville att han skulle återkomma.

Uttalande inställt

I tisdags morse sköts busschauffören Conrad Johnson till döds.

I går kväll, svensk tid, meddelade polisen i Montgomery County att Charles Moose skulle lämna ännu ett meddelande till mördaren, men strax före klockan 01 i natt ställdes uttalandet in för att "händelserna utvecklats".

Efter de senaste händelserna har spaningsledaren i Washingtonområdet Charles Moose utfärdat en efterlysning på två män. En av dem är en veteran från Gulfkriget i början av 1990-talet och den andre är en 17-åring, skriver nyhetsbyrån DPA. Ingen av dem ska dock vara direkt misstänkt för inblandning i seriemorden, men polisen vill förhöra dem om krypskytten.

Moose säger dock att männen är misstänkt för brott mot vapenlagarna, skriver AFP.

Fredrik Virtanen, TT