Svenska Bodil: barnen måste stanna inomhus

1 av 2 | Foto: PONTUS HÖÖK
"SKYNDA DIG IN" Läraren Ria Lopez hämtar in en av sina elever. Skolan i Chevy Chase, Maryland, håller barnen inomhus och låser dörrarna.
NYHETER

CHEVY CHASE

I skräck för mördaren hålls många barn inomhus 24 timmar om dygnet.

- Vi säger att de inte får gå ut för att luften är giftig, säger lärarna Bodil Eriksson och Ria Lopez.

Runt staden Richmond är skolorna stängda och 150 000 barn sitter hemma. Här i Chevy Chase, Maryland, cirka en halvmil från sex av mordplatserna, fortsätter skolgången. Men inte som vanligt.

Låsta dörrar

- Barnen får inte leka ute och dörrarna är låsta. På morgnarna lämnar föräldrarna barnen senare för att slippa mörker och rusningstrafik. Dessutom har vi flyttat barnen från fönstren, berättar Bodil Eriksson från Göteborg.

I förrgår berättade polisen att mördaren sagt att barnen "inte är säkra någonstans, vid någon tidpunkt".

- I morse kom inte sex elever i min klass och fem i Rias klass. Det är skräcken.

Hur förklarar ni för barnen?

- Det är svårt. Till de minsta har vi sagt att det är föroreningar i luften, med de större får vi försöka att prata om våld i ett större sammanhang, hur man kommer bort från våld, säger Bodil.

Har inte berättat

- Jag har inte berättat för min son Dali, 4,5. Det finns så mycket annat elände i världen ändå, säger Ria Lopez. Men det blir allt svårare, de hör hur de äldre eleverna pratar.

Privatskolan The Oneness Family School, med elever mellan 3 och 14 år, undervisar enligt Montessori-pedagogik. Elevernas föräldrar är välbärgade - kostnaden är 100 000 kronor per barn och år - och arbetar som diplomater eller forskare inne i Washington DC.

- Många elever kommer från andra länder. Vår inriktning är internationell fredsutbildning. Det här sätter pedagogiken på prov, säger Bodil Eriksson vars barn Jacob, 6, och Louise, 8, går i skolan.

"Som en sköld"

- "Men mamma, ta med dig en kamera. Om han skjuter hinner du ta ett kort på honom först", sa Jacob. Han begriper inte riktigt och lika bra är det. Man går som en sköld framför sina barn, säger Bodil Eriksson.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM