Vem bärs ut först?

Persson och Chirac i hård strid om nya EU-bidrag

NYHETER

I kväll börjar knivslagsmålet i Bryssel. Göran Persson är beväpnad med en av de längsta dolkarna.

För Sverige handlar det om sex miljarder kronor. Om året.

Foto: AP
slåss om miljarder Om jordbruksstödet inte ändras kommer de nya EU-länderna att kosta Sverige 6 miljarder kronor - om året. Det vill statsminister Göran Persson göra något åt. Men Frankrikes president Jacques Chirac tycker om jordbruksstödet - hans landsmän får en stor del av det.

I kväll samlas EU:s regeringschefer till ett extra toppmöte i Bryssel. Det är upplagt för ett rejält slagsmål.

Bakgrunden är följande. Sedan flera år tillbaka förhandlar EU med tio länder om att bli medlemmar i EU. I Köpenhamn i december möts de till den sista avgörande förhandlingen.

Inte överens

Göran Persson och EU:s andra regeringschefer träffas för att bli överens om en gemensam position inför slutförhandlingen. Ingen tror att de kommer att lyckas. Det handlar nämligen om principer och pengar, en kombination som stjälpt många förhandlingar.

Samtliga EU-länder är överens om att de nya länderna ska bli medlemmar från 2004. Däremot är de inte överens om vad det får kosta.

"De fyras gäng" utgör den ena ytterligheten. Det består av Göran Persson, Tysklands Gerhard Schröder, Storbritanniens Tony Blair och Nederländernas Jan Peter Balkenende.

"Gänget" representerar länder som bidrar med mer pengar till EU:s budget än de får tillbaka i form av jordbruks- och regionalstöd. De vill inte betala särskilt mycket mer. Därför vill de förändra den dyra och ineffektiva jordbrukspolitiken.

Kostar sex miljarder

Frankrikes president Jacques Chirac står för den andra ytterligheten. Han vill inte heller bidra med mer pengar. Däremot är han mycket nöjd med jordbrukspolitiken som ger Frankrike en massa stödmiljarder.

För Sverige handlar det om sex miljarder kronor om året. På sikt ökar EU-avgiften, som i dag är 11 miljarder per år, så mycket om dagens stödsystem behålls.

I fokus står det så kallade direktstödet. En absurditet som går ut på att betala bönderna för att låta bli att producera lika mycket mat som de skulle kunna göra. Alternativet, att dumpa maten till underpriser på världsmarknaden, har ansetts vara ännu sämre.

Chirac gillar stödet

Sverige med Persson i spetsen vill inte att de nya medlemsländernas bönder ska få något direktstöd. Han hoppas att det blir första steget mot en nermontering av hela jordbruksstödet.

Chirac däremot är väldigt förtjust i stödet. För att få behålla det kastade han häromdagen in en ny komponent i förhandlingarna. Nämligen Storbritanniens 18 år gamla rabatt på EU-avgiften, för närvarande 28 miljarder kronor per år.

- Det finns mindre och mindre anledning att behålla den, trumpetade Chirac.

- Rabatten är inte förhandlingsbar, kontrade Blair.

Knivarna är som sagt både långa och välslipade. Frågan är vem som bärs ut först. Persson eller Chirac?

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM