- Vi springer inte runt och tror på Quick

Åklagare menar att de inte låter sig luras

NYHETER

Åklagaren Christer van der Kwast tillbakavisar kritiken att dömde seriemördaren Thomas Quick lurar honom och utredarna.

- Faktum är att vi har varit oerhört skeptiska och kritiska, säger han.

Foto: Ralf Bergman
- Thomas Quick har lämnat uppgifter som varit totalt okända utanför utredningen, hävdar åklagare Christer van der Kwast.

Som Aftonbladet berättade i går granskar psykiatern Ulf Åsgård och kriminologen Leif GW Persson alla de 20-talet mordfall som Quick erkänt.

Deras slutsats är att han troligen inte begått ett enda mord. Och att han kunnat dömas därför att det inte funnits tillräcklig kunskap inom rättsväsendet om den typ av personlighetsstörningar som Quick har.

- När Quick började erkänna morden i Appojaure tyckte vi att det lät väldigt konstigt. Men han lämnade faktiskt uppgifter som var totalt okända utanför utredningen, säger Christer van der Kwast.

Berättade detaljer

van der Kwast nämner några exempel.

Appojaure var omskrivet enbart som ett brutalt knivmord av det holländska paret. Quick berättade att han först krossat skallen på mannen. Vilket hade skett i verkligheten.

Flera knivar hade använts, berättade Quick. Vid en undersökning visade det sig stämma.

Huggen mot mannen gav inget motstånd, de gick rakt in i "köttet", medan huggen mot kvinnan hade gett hårt motstånd. Här hade knivhuggen tagit emot revben och ett blad hade gått av.

Domstolen avgjorde

- Jag har ingen sanning utan har samlat ihop ett material och lagt fram det för en domstol och det är trots allt de som avgjort. säger Christer van der Kwast.

- Thomas Quick har i andra fall pekat ut platser där han ska ha bränt kroppar och där har det också hittats vad som enligt två professorer är brända männi-skorester.

- Och det är sådana saker som målen handlar om, inte att vi springer omkring och tror på vad Quick säger.

Anders Johansson