Sprängmedel fäst på gisslan – en lyckades fly

Terroristerna vill ha in Röda Korset på teatern

NYHETER

En i gisslan inne på teatern sade att det tjetjenska kommandot, som kallar sig ''smertniki'', självmordssoldater, har spänt fast sprängmedel på några i gisslan, i teaterns passager och på säten.

Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS
SLÄPPT UR GISSLAN En kvinna släpps fri från teatern i natt. Teatern som rymmer 1 163 människor var fullsatt när den attackerades i går kväll.

En person ur gisslan på Melnikovteatern lyckades i morse fly genom att hoppa ut genom ett fönster, enligt obekräftade uppgifter. Det uppger den ryska nättidningen Utro.

Personen, som ska ha ådragit sig skador i samband med flykten, fördes enligt uppgift till Moskvas 15:e stadssjukhus.

Röda torget avspärrat

Gisslandramat håller hela Moskva i sitt grepp.

Röda torget är helt avspärrat. Parlamentshusets bevakning har förstärkts, liksom bevakningen kring flera regeringsbyggnader och hus där viktiga ministerier är belägna.

Bland bevakningsstyrkorna finns både soldater från den ryska milisen och personal från säkerhetstjänsten FSB.

Vid infarterna till Moskva granskas varenda bil som kommer från andra städer, enligt den ryska nättidningen Utro.

- En enorm mängd sprängmedel har placerats ut härinne, sade hjärtspecialisten Maria Sjkolnikova på mobiltelefon till nyhetsbyrån Reuters.

En kraftig explosion hördes på torsdagens morgon vid teatern.

Smällen inträffade vid 9.15 lokal tid men det är oklart om den kom inifrån teatern eller skedde utanför, rapporterar AP.

De tjetjenska ockupanterna krävde senare att få tala med företrädare för Röda korset och Läkare utan gränser, meddelade hjärtläkaren Sjkolnikova enligt Moskvas eko.

Rebellerna betonar att det inte får vara några ryssar bland dem.

En tjetjensk parlamentsledamot samtalade på torsdagen med ledaren för det tjetjenska kommandot på teatern, sade Sjkolnikova senare till Moskvas eko.

Den kvinnliga läkaren tycktes fungera som länk mellan massmedierna och gisslan.

- Befälhavaren håller diskussioner med Aslambek Aslachanov. Vi fäster stor vikt vid det samtalet, sade hon i mobiltelefon till radiostationen.

Aslachanov företräder Tjetjenien i statsduman.

En annan tjetjensk ledamot av duman, Ruslan Chasbulatov, sade tidigare att han fått i uppdrag att förmedla till ockupanterna att regeringen lovar rebellerna fri lejd till ett annat land.

Terroristerna som håller gisslan på teatern har gett den ryska regeringen en sjudagarsfrist för att uppfylla kraven, rapporterar DPA.

Inom en vecka måste frågan om de ryska truppernas reträtt från Tjetjenien lösas. Annars sprängs teatern i Kulturhuset i sydöstra Moskva, meddelade rebellerna på sin hemsida.

Enligt de tjetjenska separatisternas hemsida har en rysk milisman som närmade sig teaterns entré skjutits ihjäl. Ryska myndigheter har inte bekräftat uppgiften.

Uppdateras löpande.

Simone Söderhjelm, Joakim Kerpner TT