Två misstänkta greps för krypskyttemord

Låg och sov i efterlyst skåpbil

NYHETER

Två män har gripits i delstaten Maryland utanför Washington DC med anledning av seriemorden i området kring huvudstaden. John Muhammed, 42, och hans styvson John Lee Malvo, 17, misstänks för inblandning i dödsskjutningarna.

Foto: ap
John Muhammad – efterlyst misstänkt för krypskyttemorden.

Vid ett-tiden lokal tid fick polisen ett samtal från en person som sett den blå Chevrolet Caprice som efterlystes av FBI sent i går kväll. Skåpbilen stod parkerad på en rastplats i Marylandområdet 8 mil nordväst om Washington DC.

Lokala polisstyrkor tog sig till platsen och bekräftade att det var rätt bil. FBI tillkallades och strax efter klockan tre greps John Muhammed och hans 17-årige styvson som låg och sov i bilen. Gripandet skedde under lugna omständigheter och männen har förts till Montgomery där polisens utredningsgrupp har sin bas.

Tips från krypskytten

John Muhammed är i första hand efterlyst för vapenbrott. Men poliskällor uppgav i dag att han misstänks ha anknytning till krypskytte-morden i Washington.

Enligt tidningen The Baltimore Sun fick utredarna ett genombrott när en person som tros vara krypskytten ringde dem. Mannen sa att utredarna borde ”ta honom på allvar” och ”kontrollera saker och ting med folk i Montgomery”.

Efter tipset undersökte polisen skottlossningar som förekommit i Montgomery i Alabama den senaste tiden. Den 21 september sköts två personer nära en spritbutik med samma ammunition som använts av krypskytten. En pappersbit med Malvos fingeravtryck hittades på platsen. Man lyckades även ta reda på att Malvo var bosatt hos John Muhammed i Washington DC, enligt tidningen.

Krigsveteran från Gulfkriget

Muhammed är krigsveteran från Gulfkriget. Men han är inte utbildad krypskytt utan vanlig soldat, enligt militära källor. Polien beskrev honom i går som beväpnad och farlig för allmänheten.

– Mohammad kan ha information som är intressant för vår utredning, sa Charles Moose, polischef i Maryland i går kväll.

Vid gårdagens presskonferens talade Moose direkt till krypskytten och sa bland annat att polisen väntar på att han kontaktar dem.

Flera källor säger till Seattle Times att Muhammad och Malvo uttryckt sympati för de män som utförde terrordådet mot World Trade Center den 11 september i fjol. Ingen av männen anses dock ha någon koppling till terrornätverket al-Qaida.

Ulrika Nordin, Simone Söderhjelm