Granatattack mot flyende gisslan

Ung kvinna första dödsoffret i gisslandramat i Moskva

NYHETER

600 personer hölls fortfarande gisslan i en teater i Moskva på torsdagskvällen. När två kvinnor försökte fly besköts de med granater. Hittills har gisslandramat krävt minst ett dödsoffer.

De tjetjenska separatister som hållit Moskva i skräck sedan de tog en hel teaterpublik som gisslan på onsdagen, hotar att spränga hela teatern i luften.

Tre explosioner hördes i området på torsdagseftermiddagen. Senare kom uppgifter om två kvinnor i 18-årsåldern besköts med granater när de försökte fly från lokalen, vilket kan förklara explosionerna. Den ena kvinnan togs omhand för vård, den andra klarade sig oskadd, uppger nyhetsbyrån Itar-Tass.

Sent på torsdagen delade separatisterna upp gisslan i olika grupper beroende på kön och nationalitet, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Det är inte känt varför en sådan uppdelning gjorts.

Ung kvinna första dödsoffret

Hittills har dramat krävt minst ett dödsoffer, en kvinna i 20-års åldern. Hon sköts i bröstet av separatisterna när de intog lokalen och bars ut på en bår på torsdagseftermiddagen.

Ett 40-tal personer, de flesta kvinnor och barn har lämnat byggnaden de senaste timmarna men fortfarande hålls omkring 600 personer som gisslan i lokalen. Bland dem finns 75 personer med utländsk nationalitet. Enligt ryska säkerhetstjänsen FSB handlar det om medborgare från Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Storbritannien, Bulgarien, Kanada, Georgien, Tyskland, Litauen, Moldavien, Nederländerna, Schweiz, Turkiet, Ukraina, USA och Jugoslavien, uppger TT.

De drygt 40 gisslantagarna har placerat sprängladdningar på sina egna kroppar och hotar att spränga både sig själva och gisslan i luften om teatern stormas.

Guds martyrer

Separatisterna har presenterat sina krav på Internetsidan Kavkaz.org. Gruppen, som leds av Movsar Barajev, kallar sig Riadh al-saleheen martyrerna. På arabiska betyder namnet ”en trädgård i himlen för goda människor”.

De kräver att de ryska trupperna lämnar Tjetjenien inom en vecka – annars spränger de teatern och de 600 besökarna i luften.

Området kring teatern har omringats av ryska specialstyrkor. Anhöriga till gisslan har uttryckt oro för att polisen ska storma lokalen och orsaka blodbad men Rysslands president Vladimir Putin har lovat att gisslan ska befrias under ”maximala säkerhetsåtgärder”.

– Ett hundratal anhöriga uppges även ha skrivit på ett upprop med krav på att ryska trupper lämnar Tjetjenien, säger Aftonbladets reporter Sture Olsson som befinner sig på plats i Moskva.

Matleveranser stoppades

Myndigheterna har erbjudit sig att leverera varm mat till gisslan men separatisterna tar endast emot te och bröd.

– Många i gisslan mår dåligt, rapporterar Maria Shkolnikova som själv hålls som gisslan, via mobiltelefon till tv-stationen Ran-TV.

– Olika personer i gisslan försöker ge varandra första hjälpen, säger hon.

Flera ur gisslan uppges vara bundna till sina platser.

USA uttryckte på torsdagen sitt stöd för Ryssland. ”Den amerikanska regeringen och USA:s befolkning stödjer Rysslands folk i denna svåra stund. Inga mål kan rättfärdiga att oskyldiga människor tas som gisslan”, sa en talesman för Vita huset.

Blodig historia

Gisslandramat i Moskva har fört de tjetjenska separatisterna till hjärtat av Ryssland. Sedan kriget mellan delrepubliken Tjetjenien och ryska trupper inleddes 1994 har tjetjenska grupper varit involverade i en mängd vågade och ofta blodiga gisslan-draman. De flesta har dock ägt rum i Rysslands södra provinser.

Enligt officiella uppgifter befinner sig omkring 4 500 ryska soldater i Tjetjenien. Men i samband med det senaste dygnets fokus på området uppger nu flera källor att uppemot 10 000 soldater är stationerade i området.

Webb-tv från dramat i Moskva:

Kriget i Tjetjenien

Ulrika Nordin, Andreas Bjunér