Två misstänkta krypskyttar gripna

Gevär med kikarsikte hittades bakom säte i männens bil

NYHETER

Polisen kan ha stoppat den krypskytt som dödat 10 personer i Washington-området de senaste veckorna. Två män har gripits och i deras bil hittades ett vapen av den typ som använts vid dödsskjutningarna.

Krigsveteranen John Allen Muhammed, 41, och hans 17-årige styvson John Lee Malvo, kan vara de som har hållit USA:s huvudstad i skräck de senaste veckorna. De två männen greps i sin bil på torsdagen och det ser ut som om FBI fått ett genombrott i spaningarna efter den krypskytt som dödat 10 personer och skadat tre.

Bakom ett säte i männens bil hittades ett gevär med kikarsikte och stativ, uppger radio-kanalen WTOP.

Vapnet är av samma typ som det som dödade samliga av krypskyttens tio offer.

De två männen efterlystes sent på onsdagskvällen. FBI släppte även en beskrivning av männens bil, en blå Chevrolet Caprice med registreringsskyltar från New Jersey. Vid ett-tiden lokal tid fick polisen ett samtal från en person som sett bilen parkerad på en rastplats i Maryland 8 mil nordväst om Washington DC.

Lokala polisstyrkor tog sig till platsen och bekräftade att det var rätt bil. FBI tillkallades och strax efter klockan tre greps männen som låg och sov i bilen.

Tips från krypskytten

Utredarna fick ett genombrott när en person som tros vara krypskytten ringde polisens tipstelefon i helgen, uppger tidningen The Baltimore Sun.

Mannen sa att utredarna borde ”ta honom på allvar” och ”kontrollera saker och ting med folk i Montgomery”.

Efter tipset undersökte polisen skottlossningar som förekommit i Montgomery i delstaten Alabama den senaste tiden.

Den 21 september sköts två kvinnor nära en spritbutik med samma ammunition som använts av krypskytten. Den ena kvinnan dödades, den andra skadades svårt. En pappersbit med John Lee Malvos fingeravtryck hittades på platsen.

Krigsveteran från Gulfkriget

John Allen Muhammed är krigsveteran från Gulfkriget. Han är inte utbildad krypskytt utan vanlig soldat, enligt militära källor. John Lee Malvo gick i Bellingham High School i fjol och beskrivs som en lugn student som tillbringade mycket av sin tid i skolans bibliotek.

Fingeravtrycken från dödskjutningen i Alabama ledde polisens utredningsgrupp till 17-åringen. Malvo var bosatt hos John Allen Muhammad i Tacoma, Washington och hemmet genomsöktes av polis på onsdagen. Senare under kvällen efterlystes de båda männen som färdades i en blå personbil av märket Chevrolet Caprice.

Flera källor säger till Seattle Times att Muhammad och Malvo uttryckt sympati för de män som utförde terrordådet mot World Trade Center den 11 september i fjol. Ingen av männen anses dock ha någon koppling till terrornätverket al-Qaida.

John Lee Malvo och John Allen Muhammad har förts till ett fängelse i Montgomery i delstaten Maryland där de förhörs av polisens utredningsgrupp.

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM