”Vi är beredda att dö”

Gisslantagarna talade i tv-inslag

NYHETER

Det spelar ingen roll om vi lever eller dör, säger de kvinnliga gisslantagarna i Moskva i ett inslag som sänds av den arabiska nyhetskanalen al-Jazira i kväll.

Videon ska ha skickats till den Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira från Moskva och sägs vara inspelad inne i den teater där hundratals människor hålls som gisslan.

Foto: SCANPIX/REUTERS
Bilder som påstås visa några av de tjetjenska separatisterna inne i teatern. Bilderna visades i tv-kanalen al-Jazira under torsdagseftermiddagen.

En manlig gisslantagare inleder inslaget med att säga "Jag svär vid Gud att vi är mer intresserade av att dö än ni är av att leva. Var och en av oss är villig att offra sitt liv för Guds skull och för ett oberoende Tjetjenien".

Strax därefter presenterar fyra kvinnliga gisslantagare sina krav för omvärlden. Kvinnorna är klädda i svart och deras ansikten döljs av slöjor. De står under en fana med den arabiska texten "Gud är stor".

- Vi kom till Moskva för att stoppa kriget eller dö. Vi gör detta enligt order från vår ledare. Vi kommer inte att ändra oss, vi söker detta mer än livet, säger en av kvinnorna.

De förklarar att de är trötta på att ingen bryr sig om vad som händer i Tjetjenien och att de nu har tagit saken i egna händer.

- Alla folk har rätt att bli erkända. Mänskligheten sover och bryr sig inte om vad ryssarna gör i Tjetjenien. Det här är vår enda utväg. Det spelar ingen roll om vi lever eller dör. Vi har valt att dö här i Moskva och vi tar med oss de otrognas själar. Om vi dödas finns tusentals bröder och systrar som kan följa vårt exempel, redo att offra sig själva, säger kvinnorna.

- Vi beskrivs som terrorister och mördare men vi bryr oss inte. Vi har rätt att försvara vårt land, förklarar de.

Gruppen kallar sig Riadh al-saleheen martyrerna. På arabiska betyder namnet "en trädgård i himlen för goda människor".

Ulrika Nordin

ARTIKELN HANDLAR OM