Tre terrorgrupper aktiva i Thailand

Landets polis skärper säkerheten

NYHETER

Farhågorna om terrordåd i Thailand späddes på under fredagen när thailändsk polis sade sig känna till tre terroristgrupper i landet. Rörelserna omfattar mellan 200 och 300 medlemmar var, sade ett högt uppsatt polisbefäl till AFP.

Enligt den anonyma källan är tre terroriströrelser verksamma i Thailands fyra sydliga provinser. En eventuell terrorattack skulle sannolikt inträffa i den delen av landet, som gränsar till Malaysia.

På det sättet skulle förövarna snabbt kunna undgå att gripas genom att fly över gränsen.

Polisbefälet sade inget om eventuella kopplingar till internationella terrorgrupper. En av rörelserna ska ha sina rötter i Pattani united liberation organisation (Pulo), som länge kämpat för självständighet för Thailands muslimska södra del men anses för splittrad för att verka aktivt.

Varningar

Thailändska polisen har meddelat att den skärper säkerheten efter flera varningar om förestående terrordåd. General Thawatchai Phailee, biträdande rikspolischef, samlade på torsdagen flera polisiära enheter till ett möte för att trappa upp vaksamheten och underrättelsearbetet.

-Alla operativa centrum i landet måste ha bemanning dygnet runt och fokusera på platser där stora mängder turister samlas - särskilt människor från USA, Europa, Australien och Israel, sade han på fredagen.

Han sade också att polisen undersökt situationen på ön Phuket efter danska myndigheters varning, men inte funnit någon terroristaktivitet där. Arméns närvaro har ökats på Phuket och andra turistorter, som Pattaya och Bangkoks prostitutionskvarter.

Från USA

Enligt uppgifter till Ritzau utfärdades den danska varningen sedan myndigheter sett en hemligstämplad FBI-rapport som talade om förestående angrepp på turisttäta barer i Sydostasien. Uppgifterna kom från en man som gripits misstänkt för samröre med al-Qaida. Andremannen i rörelsen Jemaah Islamiyah, som har utpekats som ansvarig för bombdådet på Bali, uppges ha planerat liknande aktioner i bland annat Thailand och Singapore.

Nyhetskanalen CNN har också uppmärksammat FBI-rapporten, men de thailändska myndigheterna har tonat ned betydelsen av den.

Australiens regering har uppmanat sina medborgare att undvika Phuket och vara mycket vaksamma när de vistas i övriga Thailand.

TT-AFP