Kinamat kan ge dig sämre syn

NYHETER

LONDON

Kinamat kan göra dig blind.

Den innehåller ibland glutamat som kan angripa näthinnan.

Men då måste man äta riktigt mycket.

Foto: AP
För mycket natriumglutamat kan inte bara ge halsbränna och huvudvärk utan även förtunna näthinnan.

Natriumglutamat finns inte bara i kinamat utan ingår även som smakförstärkare i andra livsmedel - bland annat i chips.

Forskning vid Hirosaki-universitetet i Japan visar att stor konsumtion av natriumglutamat kan förtunna näthinnan, cellerna angrips och kan inte sända nervsignaler.

Enligt de japanska forskarna finns en risk för permanenta skador på ögonen - rentav blindhet.

I tidningen New Scientist säger ledaren för forskarlaget Hiroshi Oguro:

- Mindre mängder är okej, men det exakta gränsvärdet är fortfarande okänt. Det kan också förklara varför det är mer vanligt med grön starr i Asien.

Christine Yau är vice ordförande i Chinatowns förening.

- Det finns amerikansk forskning som säger att glutamat är ofarlig. Det handlar bara om att äta balanserat, precis som vilken annan mat som helst, säger hon i Daily Mail

Natriumglutamat är också känt för att orsaka "Chinese restaurant syndrome" som det kallas i Storbritannien (kinesrestaurangsyndromet) som orsakar halsbränna och huvudvärk.

Kinamat har gått förbi indiskt som engelsmännens favoritkök. Det säljs nästan 110 miljoner portioner varje år.

Leif Kasvi