Misstänkta mördarna greps i bilen

Krypskytten och hans styvson låg och sov

NYHETER

FREDERICK

Här slutade mördarturnén för John Allen Muhammad, 41, och styvsonen John Lee Malvo, 17.

De greps när de sov i sin bil. I bakluckan var ett hål uppborrat - lagom för en gevärspipa.

De är nu misstänkta för tio mord och tre mordförsök - och ytterligare ett mord i Alabama.

Foto: SCANPIX
Polis undersöker krypskyttarnas bil. Bakluckan hade ett hål för geväret.

Genombrottet kom i går morse strax efter att polischef Charles Moose gått ut med ännu ett meddelande till mördarna - som krävt 10 miljoner dollar för att sluta döda.

- Du har antytt att du vill att vi ska göra och säga vissa saker. Du bad oss säga: "Vi har fångat krypskytten som en anka i en snara". Vi förstår att det är viktigt för dig att höra oss säga det, sa Moose.

Klockan var 3.19

Moose gick ut med en efterlysning på John Allen Muhammad, 41, och John Lee Malvo, 17. Muhammad ansågs "beväpnad och farlig" och färdades i en blå Chevrolet Caprice av årsmodell 1990 med registreringsnummer NDA-21Z.

Drygt två timmar senare tipsade långtradarchauffören Ron Lantz om att han såg bilen på en parkeringsplats i Frederick County, Maryland, 7,5 mil norr om Washington DC och 4 mil från Montgomery County där sex mord ägt rum.

En Black Dawn-helikopter bevakade området från luften medan polisen omringade bilen, slog in en ruta och grep männen som fortfarande sov.

Klockan var då 3.19 på morgonen, 9.19 svensk tid.

De hittade en gevär av typen Bushmaster A 35, ett kikarsikte, ett stativ, ammunition av kaliber .223 och en hembyggd "krypskyttsplattform".

- De hade borrat ett hål i bakluckan och baksätet gick att fälla ner, berättar poliskällor. De kunde ligga ner och skjuta utan större risk att upptäckas.

Rånmord i spritbutik

Polisen kom mördarna på spåren genom att analysera ett rån mot en spritbutik i Montgomery, Alabama, den 21 september i år. Två kvinnor sköts i ryggen, varav en dog, medan de stängde butiken.

På en vapentidskrift hittades John Lee Malvos fingeravtryck. Vittnen hade också lämnat underlag till en teckning som liknar John Allen Muhammad.

Därifrån kopplade polisen ihop John Lee Malvo och John Allen Muhammad till ett hus de bott i i Tacoma, i delstaten Washington på västkusten.

Vidare analyser visade att männen tankat i närheten av Washington och att de bott på ett hotell vid Ponderosa Steakhouse mellan den 18 och 21 oktober - samtidigt som en 37-årig man sköts och ett tresidigt brev till polisen hittades i området.

Tio döda, tre skadade

Männen sitter nu häktade i Baltimore för olaga vapeninnehav. Bushmaster-vapnet har kopplats till de kulor av kaliber .223 som dödat tio personer och allvarligt skadat tre i mordorgien som började den 2 oktober.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM