John Allen, 41, är skarpskytt – och "mycket, mycket irrationell"

NYHETER

ROCKVILLE

John Allen har besöksförbud hos en av sina tidigare fruar.

- Han hotade att förstöra mitt liv, berättar ex-hustrun.

I går greps prickskytten och den konverterade muslimen efter en mordturné tillsammans med sin styvson John Lee Malvo.

Foto: GETTY
styvpappa - och fyrabarnsfar John Allen Muhammad har fyra barn från två äktenskap. Men det var styvsonen John Lee Malvo, 17, han tog med på den resa som hållit innevånarna i Washington DC och flera grannstäder i skräck under tre veckor. Tio personer har dödats av krypskytten.

John Allen, 41, konverterade till islam för 17 år sedan och la till namnet Muhammad.

Han tjänstgjorde i USA:s armé under Gulfkriget mot Irak 1991 som mekaniker.

Fick medalj i skytte

Han var också en utmärkt skytt. Han hade fått "expertmedalj" för sina färdigheter med geväret M-16. Han kunde skjuta 36 poäng av 40 från ett avstånd på mellan 50 och 300 meter, utan kikarsikte. Han var inte på en krypskytts nivå - men duktig för att vara en vanlig soldat.

Vapnet Bushmaster, som hittades i mannens bil, är en civil version av M-16. Båda avfyrar kulor av kaliber .223, vilket alla offer kring Washington mördats med.

Styvpappa till John Malvo

Från 1985 tjänstgjorde han vid Fort Lewis, två mil från Tacoma i Washington på USA:s östkust. Han nådde furirs grad men fick sparken i april 1994.

Där ska han ha bott ihop med John Lee Malvos mamma och John Lee Malvo under familjeliknande förhållanden.

John Lee Malvo, 17, är jamaicansk medborgare och har haft trubbel med immigrationsmyndigheterna i USA. Han var kallad till förhör nästa månad i Bellingham, Washington, där han nu bor.

Felix Strozier var John Lee Malvos lärare på en kampsportsskola i Tacoma för fyra år sedan.

- Muhammad var en rätt trevlig person. Han var mycket noga med att hans son skulle vara ordentlig och sköta sig, berättar han.

- Pojken kunde vara aggressiv och slå för hårt. När jag slog tillbaka kunde han börja gråta.

Strozier och Malvo tappade kontakten när styvpappan lånade 500 dollar, knappt 5 000 kronor, från skolan utan att betala tillbaka.

- Jag vet att han var manipulativ. Han gjorde allt för att få sin vilja igenom, säger han till CNN.

Två skilsmässor

Muhammad har fyra barn från två äktenskap som båda slutat med skilsmässa och bittra vårdnadstvister. Han har anklagats för barnmisshandel men inte dömts.

- Han är en mycket, mycket irrationell man som flera gånger hotade att "förstöra mitt liv". Han sa att han inte tänkte låta mig "uppfostra våra barn", skriver ex-hustrun Mildred Muhammad i ett rättegångsdokument.

Hon ansökte två gånger om att få skydd mot sin exmake. Den 17 mars 2000 fick han besöksförbud - vilket också innebär att man inte får ha vapen.

"Supertrevlig kille"

Vittnen vid förhandlingarna sa att Muhammad var "en utmärkt far". Han har också kallats en "supertrevlig kille".

När John Allen Muhammad och John Lee Malvo inledde sin mördarturné är oklart. De har umgåtts mycket i Bellingham.

- När de var här låtsades Mr Muhammad att han var Malvos pappa, säger polischefen Randy Carroll.

Sheron Norman, Muhammads tidigare svägerska, säger att han tog hennes systerson till delstaten Washington i somras efter att inte ha träffat honom på fyra år.

- När sommaren var slut vägrade han att skicka hem pojken, säger hon till Seattle Times.

Tidningen skriver också att FBI-källor sagt att Muhammad och Malvo var kända för att prata i "sympatiserande ordalag om 11 september-terroristerna".

- Jag ber för att John inte gjort det här. John har gjort mycket ont mot min familj. Jag hoppas att det här är något han inte gjort, säger Sheron Norman.

Riskerar dödsstraff

Det finns nu lite som talar för att männen kan undgå dödsstraff. Juridiskt kan det bli en komplicerad fråga vad gäller 17-åringen. Men han lär åtalas som vuxen och förmodligen kommer få amerikaner gråta över det.

Fredrik Virtanen