Vapnet stämmer med kulor från dödskotten

NYHETER

WASHINGTON

Amerikansk polis bekräftade natten till fredagen att det gevär som hittades i en bil där två män greps under torsdagen använts av krypskytten som dödat tio och skadat tre personer kring huvudstaden Washington.

Provskjutning med det halvautomatiska Bushmaster M-16 fastslog att höghastighetsvapnet med all sannolikhet använts i minst elva av skottillfällena.

- Vi är väldigt nöjda med att ha nått så här långt. Vi har vapnet nu, det är borta från gatorna, sade Charles Moose, polischef i Montgomery.

Den 41-åring och 17-åring som greps och senare häktades vid distriktsdomstolen i Baltimore för vapenbrott, betraktas nu som gärningsmän i brottsutredningen.

41-åringen är en före detta soldat som tjänstgjort bland annat i Kuwaitkriget och 17-åringen är jamaicansk medborgare. De greps klockan halvfyra i torsdags morse lokal tid när de låg och sov i en bil vid en rastplats åtta mil nordväst om Washington.

När polisen sökte igenom fordonet hittades ett gevär av samma kaliber som de kulor som seriemördaren använt mot sina offer. Gevären är en civil version av ett militärt original. Inom försvaret tjänstgjorde 41-åringen enligt uppgifter som prickskytt.

Exsoldaten häktades för brott mot vapenlagen eftersom han förbjudits att bära vapen i samband med besöksförbud gentemot en tidigare fru. Domstolsförhandlingen mot den minderårige hölls bakom stängda dörrar och han tros hållas kvar som huvudvittne.

I männens bil hade två hål borrats genom bagageluckan och de kan ha använts för att med hjälp av ett kikarsikte avfyra skott inifrån fordonet, rapporterade tv-kanalen CNN och hänvisade till poliskällor.

Männen greps efter tips från en lastbilsförare och fördes till delstaten Maryland där seriemorden inleddes den 2 oktober.

Under en rad beskjutningar dödades tio personer och tre skadades livshotande i förorter till Washington och ytterområden norr om huvudstaden.

TT-DPA