Nu bor rädslan inom oss

Medelsvensson skräms mer av rökning än av spöken

NYHETER

Förr skrämdes vi från vettet av troll, satan och näcken. I dag är medelsvensson rädd för veganer, vädret och mc-gäng.

Foto: sf
Drew Barrymore är vettskrämd i filmen ”Scream”. Fast sådana filmer gör oss inte särskilt rädda. Verkligheten är nog skrämmande.

– Och kanske allra mest för att inte duga, säger psykologen Rune Hagen.

Komikern Jerry Seinfeld har ett skämt:

– Det sägs att vi är mer rädda för att hålla tal än för att dö. Vilket betyder att vi hellre är killen i kistan än den som håller talet på begravningen...

För många svenskar ÄR det en stressituation att tala inför grupp, men den skräcken ligger inte på topplistan över våra rädslor.

Listan har gjorts varje år sedan 1953 av Styrelsen för psykologiskt försvar. Den visar vad vi svenskar är mest oroliga och skraja för.

Den senaste mätningen gjordes 2001, mellan 3 och 22 september.

Terrorism skrämmer

Inte oväntat – minns 11 september – finns ”terrorism” högt opp på skräcklistan. 68 procent av de tillfrågade var rädda för det – mot 42 procent året innan. Sådana ”febertoppar” har inträffat förr.

– Normalt sett ändrar man inte sin oro från år till år, men ett undantag var efter Tjernobyl-olyckan. Då blev oron för radioaktivt nedfall plötsligt mycket större, säger Birgitta Darrell, sektionschef på nya Krisberedskapsmyndigheten som ersatt Styrelsen för psykologiskt försvar.

– Två, tre år efter Tjernobyl var rädslan för radioaktivitet på ”normal” nivå igen. Men ju längre tiden går, desto mindre verkligt blir det.

Media har blivit snabbare och når fler. Vi har också mer kunskap om världen. Det påverkar också vår rädsla.

Rädda för rökning

Ett exempel är att vi är rädda för att röka – nu när vi vet att det är farligt.

– Vi får allt rakt in i vardagsrummet. Den 11 september såg vi flygplanen köra in i tornen i nära realtid. Det blir så nära oss, framför allt i tid, att folk blir rädda, säger Birgitta Darrell.

Skräck-special!

Ulrika Svensson