Anders Björck ny landshövding i Uppsala

Nöjd med erbjudandet

NYHETER

Jag har sett det mesta, sade vice talman Anders Björck (m) med sedvanlig ödmjukhet när han på fredagen förklarade varför han tackat ja till regeringens erbjudande att bli landshövding i Uppsala län.

Anders Björck.

- Jag är nu 58 år, vilket innebär att jag kan få ett sexårigt förordnande innan jag förvandlas till en sanitär olägenhet i yrkeslivet, sade Björck och gjorde en något bitter jämförelse med Europa där kollegornas karriärer kan ta fart i 65-årsåldern.

Han ville inte se det som att ytterligare en ledande moderat nu lämnar ett tillsynes sjunkande partiskepp.

- Nej, jag hoppar snarare på en intressantare skuta, men det är klart, det ropas på föryngring och då gäller det väl att inte stå i vägen, sade han till TT.

Samtidigt varnar han för kraven på att ''rensa rent'' som nu förs fram, främst från yngre moderater efter det stora valnederlaget.

Reformatorn Churchill

- Det är en av de största myterna att det är de yngre som är de stora reformatorerna. Inget kunde vara felaktigare. Titta i Europa efter kriget, det var de äldre männen, Churchill, Adenauer och andra, som genomförde de stora förändringarna.

Enligt Björck är moderaterna farligt nära att kasta ut barnet med badvattnet för närvarande, att man klipper av banden bakåt för mycket.

- Jag har aldrig förstått den där debatten om nyliberalism eller värdekonservatism. Var sak har sin plats. Det är självklart att man inom mediepolitiken och ekonomin är nyliberal medan det inom andra områden, till exempel utbildning, inte är självklart, sade Björck.

Samtidigt kritiserar han debattklimatet i Sverige och anser att vi är för konflikträdda.

Först magister åt Sydow

- Jag har haft en princip och det är att om någon sticker ut hakan, så slå till, sade Björck.

Eftersom han är den enda talmannen med erfarenhet, så har han lovat att stanna kvar till årsskiftet för att skola in de nya. Uppsala får alltså vänta ytterligare några månader på sin nya landshövding.

Med Anders Björck förlorar riksdagen sin mest erfarne ledamot. Han kom in i riksdagen redan 1968 för Jönköpings län då Tage Erlander var statsminister.

- Det finns unga journalister som frågat mig vem det var, konstaterade Björck en aning uppgivet.

Mellan 1989 och 1991 var han Europarådets president och 1991 till 1994 försvarsminister. Sedan 1994 har han varit riksdagens förste vice talman.

Sin största bedrift under alla riksdagsår beskriver han själv som kampen för öppna utfrågningar i konstitutionsutskottet.

- Att människor fick se maktens aktörer livs levande, det var mycket avslöjande och bra, sade Anders Björck.

Owe Nilsson/TT