”Gå med i ungdomsförbund”

Regeringens yngsta minister tipsar om hur du tar plats i regeringen

NYHETER

Kalmar FF är hennes favoritlag, även om idrottsintresset inte är det största. Hon håller gärna till på Kattrumpan och tycker att dagens betygssystem är det bästa hittills. Läs chattet med biträdande utbildningsminister Lena Hallengren.

Xander säger: Varför är det inte mer gympa i skolan?

Lena Hallengren säger: Man ska ha mer fysisk aktivitet i skolan, det är målet. 30 minuter om dagen har Thomas Östros sagt. Vi får se hur det kommer att se ut på din skola.

disa säger: Grattis till din nya post.Är du nervös inför stundande uppgifter?

Lena Hallengren säger: Ja, jag är lite nervös precis som man är när man ska göra något man inte har gjort förrut. Men det ska bli väldigt roligt också.

Micke säger: Hur relaterar du till skolan utan någon erfarenhet?

Lena Hallengren säger: Genom de erfarenheter jag faktiskt har av skolan och genom att besöka skolan. Dessutom kommer jag säkert att få brev från elever och lärare. Jag tror att det är viktigt att inte ha en bild av skolan.

Kenta H säger: Är det ett bra betygsystem som vi har idag?

Lena Hallengren säger: Det finns brister och orättvisor i de flesta betygsystem men jag tycker att det vi har i dag är det bästa vi kan åstadkomma.

gerth.krister22spay.se säger: Är Du intesserad av FOTBOLL, Lena? Och i så fall av vilket lag? /Gerth i "Götet"

Lena Hallengren säger: Jag är faktiskt inte särskilt intresserad av fotboll. Men eftersom jag kommer från Kalmar är Kalmar FF förstås det lag jag har lite koll på...

iommi säger: En svensk lärare på besök i mitt hemland Finland sade: "ni ligger 30 år efter oss i fråga om skolan men försök för all del inte komma i kapp oss". Då syftade han på de enorma ordningsproblem som finns i de svenska skolorna, ligger det något i detta tycker du?

Lena Hallengren säger: Det klart att skolan ser olika ut på olika ställen. Det kan säkert vara så att på vissa ställen är det väldigt stökigt. Målet är att alla elever ska ha en trygg uppväxt och skolmiljö. Ryssland och Japan var två länder som låg bättre till än Sverige i internationella jämförelser. Men frågan är om vi vill jämföra oss med dessa länder när det gäller disciplin.

Kenta H säger: Vad har du haft för jobb innan du blev tillfrågad om detta jobb?

Lena Hallengren säger: Jag har jobbat som förbundssekreterare för SSU, socialdemokraternas ungdomsförbund.Som förbundssekreterare var jag bland annat personalansvarig och arbetsledare vid sidan av politiken. Innan det pluggade jag.

Patrik säger: Hur tycker du det fungerar med CSN? Många har ju problem med CSN. Finns det något annat alternativ?

Lena Hallengren säger: Jag tycker att CSN fungerar mycket bättre i dag än tidigare. Man har ju satt in nya resurser för att hjälpa studenterna snabbare. Jag tycker inte att det finns något annat alternativ än att staten hjälper alla studenter att få lån. Jag tror inte att banker eller andra privata alternativ kan ersätta detta.

Skolpengen säger: Kommer skolpengen att finnas kvar; jag har upplevt den som mycket orättvis, då somliga skolor töms på elever, vid svackor, och det blir svårt att reparera misshälligheterna, då pengarna minskar och minskar.

Lena Hallengren säger: Det fungerar så att varje kommun fördelar resurserna till skolorna efter de behov skolan har. Socialdemokraterna är emot nationell skolpeng där alla elever väntas kosta lika mycket oavsett om man är i behov av extra stöd och hjälp eller inte.

jimmy säger: tycker du att det skulle vara ett bra förslag att skola om folk som permitterats från militären för att skapa bättre ordning i skolorna?

Lena Hallengren säger: Nej, men jag tror att det är en bra idé att människor med olika bakgrund skolar om sig till läraryrket. Vi behöver fler människor som vill jobba i skolan. Militärer kan bli lika goda lärare som alla andra.

Kristian säger: Vad tror du man kan göra åt de hot som lärare "ofta" får ta emot från elever idag?

Lena Hallengren säger: Jag tror inte att det finns någon enkel lösning vare sig på den frågan eller när det gäller otrygghet i skolan. Det handlar om en attityd förändring. Ett sätt att göra lärarna tryggare är att de får fler kollegor tror jag.

Go Kalmar säger: Grattis från Kalmar...kul att vi får en röst som hörs härifrån. Vad vill du göra åt att barn i allt större utsträckning inte motionerar?

Lena Hallengren säger: Jag tror att det förslaget som Thomas Östros kom med, om mer fysisk aktivitet i skolan är bra. Det är också viktigt att man satsar på ungdomars fritidsintressen. I dag satsar inte alla kommuner på att ge unga möjlighet till en bra fritid. Det handlar också om att man inte ska vara så stressad i skolan att man inte hinner med sin fritid.

Nina säger: hur många timmar i veckan lägger du ner på jobbet?

Lena Hallengren säger: Om du frågar om hur mycket jag jobbat den här veckan så är svaret nästan dygnet runt. I vanliga fall handlar det om 10-12 timmar per dag. Sedan ska man komma ihåg att mitt jobb handlar väldigt mycket om mina egna intressen, att resa och besöka verksamheter.

Per säger: Jag är själv inne på att bli minister, några tips?

Lena Hallengren säger: Jag hoppas att du är med i ett politiskt ungdomsförbund. Det är en bra början. Det finns inga stalltips. Men om man är med i ett ungdomsförbund har man dessutom väldigt roligt, sedan får man se vart det leder.

Viking säger: Lönen sätter ett värde på individen, dvs hur mycket han är värd för samhället eller företaget. Det tycks mig underligt att någon därmed har högre lön än statsministern. Vad anser du?

Lena Hallengren säger: Jag har ingen kommentar om andras löner. Det finns löneskillnader i samhället och en del grupper borde tjäna mer än de gör i dag.

Kenta H säger: Hur mycket får du ut rent i månaden som biträdande utbildningsminister, apropå debatten om ministerlönerna?

Lena Hallengren säger: Hej Kenta H. Jag vet faktiskt inte för jag har inte fått någon lön än. Ungefär hälften går till skatt. Människor som har höga löner ska också betala mycket skatt.

Pontis säger: Vad anser du om problemet med för gamla och för få skolböcker?

Lena Hallengren säger: Det är inte bra om man har samhällskunskapsböcker som talar om Öst- och Västtyskland. Kommunerna får ökade resurser som i huvudsak går till fler lärare men jag hoppas att man även har möjlighet att ha bra böcker i skolan. Man ska även komma ihåg att läromedel inte bara är böcker. Det finns internet, tv och video som gör att man kan vara ännu mer uppdaterad än en bok någonsin kan vara.

Lovelyn säger: Vad vill du säga till de som anser att du fått regeringsposten bara på grund av Perssons föryngringsrace?

Lena Hallengren säger: Så är det inte. Göran Persson plockar inte in någon i sin regering som han inte tycker är kompetent för uppgiften.

spatula säger: Vilket är ditt favorit-tvprogram i kanal 5?

Lena Hallengren säger: Jag kan avslöja att jag endast har kanal 1, 2 och 4 hemma så jag kan tyvärr inte svara på den frågan.

Magnus säger: Varför ska lärarna ha ca 10-15 veckors semester per år och tex fritidspedagogerna "bara" ha fem?

Lena Hallengren säger: Man har förhandlat fram olika avtal och lärarna är inte lediga hela sommaren. Det handlar om att förbereda sig och ha studiedagar. Jag vet inte varför det ser olika ut för de här två grupperna. Men lärarna jobbar ju en del av sommaren, det är viktigt att komma ihåg det.

hendra säger: Blev du förvånad att du blev erbjuden posten men tanke på din ålder?

Lena Hallengren säger: Inte med tanke på min ålder. Men visst blev jag förvånad, det kan jag inte förneka. Göran Persson ringde mig och jag blev säkert lika förvånad som många av de andra ministrarna. Jag tror inte att någon räknar med att bli minister, de är nog väldigt få i alla fall. Det är klart att jag funderade väldigt mycket på om jag ville, kunde och orkade med uppdraget. Sedan svarade jag ja på de frågorna.

Charlotte säger: Hur blir det med barntillägget för vuxenstuderande? Det är inte rättvist att en förälder med många barn ska få lika myckte i studielån som en utan barn. Oftast har man högre hyra, dagisavgifter mm som till kommer. När blir det en ändring?

Lena Hallengren säger: Man ser över hela det här studiestödssystemet just nu. Jag kan inte ge svar på frågan i dag men jag hoppas kunna ge ett svar ganska snart. Detta är en del i överenskommelsen mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet och miljöpartiet som vi har lovat att titta vidare på.

jimmy säger: vilket är ditt smultronställe, rent geografiskt då alltså?

Lena Hallengren säger: Kalmar är smultronstället. Om ja ska vara mer specifik säger jag Kattrumpan i Kalmar. Det är en badplats med utsikt över Ölandsbron som ligger centralt i Kalmar. Det är en vacker plats även om man inte kan sola och bada och grilla.

Cristina säger: Hej Lena! Jag ville bara säga grattis till utnämningen och önska dig lycka till med uppdraget. Barnen är vår framtid - vi måste satsa på dom! Cristina från Kalmar (Olles mamma)

Lena Hallengren säger: Tack så mycket Cristina. Jag håller med om att barnen är framtiden. Jag hoppas att vi alla hjälps åt att föra fram här frågorna eftersom barnen inte kan driva sin egen politik.

Tack alla ni som chattat och hoppas att vi möts igen. Det här är ett jättetrevligt och enkelt sätt att samtala.