Det kan sluta i ett blodbad

Frågor och svar om den ’glömda’ konflikten

NYHETER

Tjetjenerna har åter lyckats rikta världens ögon mot den glömda konflikten.

Ryssland kan omöjligen gå med på deras krav. Risken är uppenbar att gisslandramat i Moskva får ett blodigt slut.

Här är några av de viktigaste frågorna och svaren om konflikten och gisslandramat.

Vilka är terroristerna inne på teatern i Moskva?

Tjetjenska separatister. Troligen 50 personer. 25 män och 25 kvinnor. De uppges tillhöra Barajev-klanen.

Vad har terroristerna för chans att lyckas?

Kravet att Rysslands ska dra sig ur Tjetjenien på sju dagar är orealistiskt. Däremot har de redan lyckats väcka uppmärksamhet för en konflikt världen glömt. Deras odds att ta sig från teatern levande är inte goda.

Varför bråkar de om Tjetjenien?

När Sovjetunionen föll samman passade muslimska delrepubliken Tjetjenien på att bryta sig loss från den ryska federationen. Först tre år senare gick ryssarna in för att återta territoriet och sätta stopp för en utbredd kriminalitet. Efter två krig är läget låst och Tjetjenien sönderslaget.

Varför behöver Ryssland Tjetjenien?

Utbrytarrepubliken har stora oljetillgångar. Viktiga handelsvägar i Kaukasus löper genom Tjetjenien. Ryssland fruktar att andra delrepubliker också ska kräva självständighet.

Vad vill tjetjenerna?

De vill ha självständighet från Moskva. Men det finns många tjetjener som vill gå förhandlingsvägen istället för att kriga.

Varför blir det ingen politisk lösning?

Efter fredsavtalet 1996 lyckades tjetjenerna aldrig ena sig kring sitt nya, begränsade självstyre. Olika krigsherrar agerade på egen hand vilket ledde till anarki.

Vilken är den ryska taktiken vid teatern?

Utnötning och uttröttning. Det gäller att hitta något att förhandla om och under tiden övertala terroristerna att inte avrätta gisslan.

Hur stor är risken att Putin till slut låter storma teatern?

De förmodade 60 utlänningarna och det faktum att dramat utspelas i Moskva utgör en allvarlig hämsko för hårda tag. Men om terroristerna börjar avrätta gisslan blir det stormning. Tidigare tjetjenska gisslandramer har slutat väldigt blodigt.

Wolfgang Hansson