Änkorna är redo att dö

Unga kvinna blev första offret – de hotar att mörda 600 till

NYHETER

MOSKVA

De 25 terroränkorna anlände till teatern i minibussar.

De tänker spränga byggnaden om inte Ryssland lämnat Tjetjenien inom en vecka.

Terroristerna har redan dödat minst en kvinna – och tillståndet för många i gisslan var i natt mycket dåligt.

Foto: SCANPIX
svarta änkor Hälften av de 50 terroristerna i teatern är kvinnor som förlorat sina män i kriget mot Ryssland. På det här videoinspelade uttalandet, som den arabiska tv-stationen Al-Jazera sände i går hävdade kvinnorna att de alla är villiga att ”dö för Tjetjenien och Gud”.

Den mördade kvinnan sköts av en av de kvinnliga terroristerna i onsdags sedan hon inte lytt order utan ville lämna sin plats i salongen.

Först i går kunde polisen släpa ut henne.

– Hon har skjutits i bröstet, har skador i ansiktet och fått flera fingrar brutna, säger Sergej Ignachenko, talesman för de ryska säkerhetstjänsten.

Den unga kvinnan är gisslandramats första kända dödsoffer – men terroristerna hotar med att döda samtliga av de fler än 600 människor, varav 30 barn, som fortfarande är fångna.

I går kväll tömdes ett sjukhus för krigsveteraner i stadsdelen Proletarskaja några kvarter från teatern.

Om det innebär att en stormning förbereds eller att de ryska myndigheterna befarar att terroristerna gör allvar av sina hot var i natt inte klart.

Tre explosioner hördes från byggnaden i går kväll, det var av allt att döma granater som sköts mot två unga kvinnor som lyckades fly.

Hälften är kvinnor

Polisen i Moskva tror att det finns 50 terrorister i byggnaden, varav hälften är kvinnor.

De kallar sig ”29:e divisionens självmordskommando” och säger sig vara beredda att ”dö för Tjetjenien och Gud”. De hårdföra kvinnorna är änkor efter tjetjenska klanledare och terrorister som dödats i kriget mot Ryssland.

Gisslan som har släppts vittnar om att de är beväpnade med automatgevär – och att de har sprängmedel tejpade på kropparna.

Den arabiska tv-stationen Al-Jazera sände i går kväll videoinspelade uttalanden från maskerade talesmän för terroristerna. De stod framför en banderoll med den arabiska texten ”Allah Akbar”, Gud är stor. En av dem säger:

”Jag svär vid gud att jag hellre dör än lever. Vi är alla villiga att offra oss för ett fritt Tjetjenien.”

En av kvinnorna:

”Även om vi blir dödade, så kommer tusentals bröder och systrar efter oss, beredda att offra sig”

En talesman för tv-stationen, som tidigare sänt tal av Usama bin Ladin, sa att bandet levererades i onsdags, uppenbarligen strax efter det att attacken inleddes.

Välplanerat attentat

Det står mer och mer klart att ”självmordskommandot” förberett sig mycket noggrant.

Vissa av männen har den senaste tiden jobbat på ett kafé inne i teatern, andra på lunchrestauranger i närheten.

De kunde röra sig obehindrat i byggnaden utan att någon började ställa frågor om vilka de var eller vad de sysslade med.

De 25 kvinnorna anlände till teatern i minibussar med tonade rutor och när de stormade in föste de med sig personer som stod utanför och som inte skulle gå på föreställningen.

Tillståndet för många i gisslan var i natt dåligt och blev sämre för varje timme som gick.

– Vi har försökt ge de sjuka varm mat, men terroristerna vägrar låta oss göra det, säger polischef Valerij Draganov.

Lever på choklad

Den enda näring gisslan får är vatten och block-

choklad.

Situationen inne i teatern är fullständigt mardrömslik. De tillfångatagna har delats upp i olika grupper, bland annat sorterade efter män och kvinnor, utlänningar, ryssar och ukrainare. Många har bundits vid stolar. Det finns inga uppgifter om att barnen, som hålls fångna på en av balkongerna, behandlas bättre.

Alina Vlasova, 24, berättar att hennes syster Marina grät så mycket att hon knappt kunde prata då hon fick låna en mobiltelefon och ringa ut.

– De står över oss med automatgevär och blir bara argare. De skriker att timmarna går och att de ryska myndigheterna vägrar förhandla.

Polisens skyttar ligger på taken runt teatern och bevakar varenda rörelse.

Hjärtspecialisten Maria Shkolnikova släpptes i går eftermiddag och läste upp ett meddelande från gisslan:

”Vi ber dig, president Putin, att ta ett förnuftigt beslut och stoppa alla militära aktioner i Tjetjenien. Det har varit tillräckligt med krig. Vi vädjar till dig att du hittar en fredlig lösning på situationen. Vi ber dig lösa det här. Människor är nära psykiska sammanbrott härinne”.

Oisín Cantwell, Sture Olsson