Rebellerna hotar att avrätta gisslan

"De förbereder sig på att dö"

NYHETER

De tjetjenska separatisterna i teatern i Moskva hotar att börja avrätta gisslan klockan 10 på lördag förmiddag om de inte får igenom sina krav. Det sa förhandlare i rysk tv på fredagskvällen.

Separatisterna uppgav också att man inte kommer att släppa några fler gisslan förrän Ryssland tillmötesgår de krav man ställt.

Foto: AP
Bilden är tagen inifrån teatern. Separatisterna uppgav på fredagskvällen att inga fler gisslan kommer att släppas förrän Ryssland tillmötesgår kraven.

När teatern intogs i onsdags krävde gisslantagarna att den ryska armén skulle lämna Tjetjenien inom en vecka. Nu har de skurit ner tidsfristen – avrättningarna startar redan klockan 10 på lördag förmiddag svensk tid, om ryssarna inte tillmötesgår deras krav.

Det meddelade den ryske förhandlaren Jevgenij Primakov i tv-kanalen NTV på fredagskvällen. Separatisterna krävde att få prata direkt med Putin eller hans direkta företrädare.

De ryska säkerhetsstyrkornas chef Nikolai Patrushev har lovat att de tjetjenska separatisterna inte dödas om de drygt 600 personer som hålls gisslan släpps välbehållna.

"Gisslan förbereder sig på att dö"

Parlamentsledamot Aslambek Aslachanov och journalisten Anna Politkovskaja besökte tidigare under fredagen gisslan tillsammans med två representanter för Röda korset, uppger Interfax.

Tjetjenerna har särskilt bett om att få kontakt med Anna Politkovskaja som gjort närgångna granskningar av den ryska arméns övergrepp i Tjetjenien.

Efter besöket i teatern sa Politkovskaya att hon var djupt chockad över vad hon sett inne i lokalen.

– Jag blev mållös när jag såg hur gisslan mår. De förbereder sig för att dö, sa Politkovskaya till reportrar utanför teatern uppger nyhetsbyrån AP.

Tidigare i dag godtog gisslantagarna leveranser av färskt vatten och mat. Då hade gisslan inte fått varm mat på två dygn.

Åtta barn släpptes

På fredagsförmiddagen släpptes först sju vuxna och sedan åtta barn ur gisslan. Barnen är mellan 6 och 12 år gamla och ett av dem är en flicka från Schweiz, uppger nyhetsbyrån ITAR-Tass.

Frågan om att släppa barn och ungdomar har varit högprioriterad i förhandlingarna med terroristerna, enligt nyhetsbyrån CNN.

Ytterligare fyra personer, tre kvinnor och en man, släpptes ut ur teatern strax efter klockan 20 svensk tid, uppger ryska nyhetsbyråer. Det innebär att totalt 19 personer har tillåtits lämna teatern under fredagen.

Tidigt på lördagsmorgonen bars två personer ut från teatern av ambulanspersonal som hastigt skickats till platsen, uppger AP. Ingen officiell kommentar har gjorts om de båda personernas tillstånd.

På fredagsförmiddagen florerade rykten om att alla utlänningar i gisslan skulle släppas men de besannades inte.

Omkring 75 utlänningarna sitter fångna i teatern. De kommer från Ukraina, Australien, Storbritannien, Nederländerna, Kanada, USA och Tyskland.

Det finns inga svenskar bland gisslan.

Uppdateras löpande

Simone Söderhjelm, Ulrika Nordin