Saddam Husseins vädjan till rebellerna: Släpp gisslan fri

NYHETER

Iraks president Saddam Hussein vädjade på fredagen till de tjetjenska separatisterna i Moskva. – Se till att de inte hatar oss på grund av detta, sa den irakiska ledaren som ser sig som företrädare för den muslimska världen.

Om belägringen leder till mer blodspillan ”kommer tjetjenerna att förlora det ryska folkets sympati”, sa Saddam Hussein i ett meddelande som lästes upp i irakisk statstelevision på fredagskvällen, uppger nyhetsbyrån AP.

Saddam Hussein sa även att USA och Israel ska betraktas som muslimernas främsta fiender. ”Sionismen och Amerika, inte Ryssland eller Kina eller Indien är våra fiender. Se till att de inte hatar oss på grund av detta”, sa Saddam och syftade på gisslandramat i Moskva.

– Det skulle innebära att tjetjenerna och andra i den Islamska världen förlorar och sionismen och Amerika får chansen att skada Islam och muslimerna, sa han.

Om de tjetjenska separatisterna däremot ser till att avsluta dramat på rätt sätt kan belägringen ”föra med sig något positivt, inte enbart för tjetjenerna utan även för araber, muslimer och för mänskligheten i stort”, enligt Saddam Hussein.

Ulrika Nordin