USA: Senator dog i flygkrasch

NYHETER

NEW YORK

Den kontroversielle, vänsterinriktade amerikanske senatorn Paul Wellstone omkom på fredagen då det lilla tvåmotoriga plan han flög med störtade i delstaten Minnesota. Hans död är ett svårt bakslag för demokraterna och kan bli tragiskt avgörande vid det viktiga kongressvalet om knappt två veckor.

Vita huset bekräftade på fredagen att planet hade kraschat och att den 58-årige senatorn fanns på passagerarlistan. Planet störtade i dåligt väder strax utanför flygplatsen Eveleth-Virginia i Minnesota.

Paul Wellstone var i färd med en intensiv valkampanj i delstaten inför kongressvalet den 5 november. Åtta personer rapporterades ha funnits ombord på planet vid olyckan, däribland Wellstones fru och dotter.

Det tragiska dödsfallet var ett både personligt och politiskt bakslag för demokraterna inför senatsvalet, då partiet bara har en rösts övervikt i senaten. Wellstone, som varit senator sedan 1990, har mött oväntat motstånd i valkampen från den förre borgmästaren Norm Coleman från St Paul i Minnesota.

Vindkantring

Förlorar demokraterna makten i den mäktiga senaten kan det medföra att republikanerna styr både representanthuset och senaten samt innehar presidentposten. Det lär innebära en rejäl vindkantring av den politiska inriktningen i Washington.

Men den förre läraren och professorn i statskunskap var dessutom en av de starkaste och tydligaste rösterna inom det demokratiska partiets vänsterfalang. Wellstone motsatte sig flera gånger partiets linje i sociala frågor rörande exempelvis sjuk- och socialförsäkringssystemet. Och han var en av dem som mest högljutt kritiserade det kongressbeslut som ger president GeorgeW Bush stöd för en eventuell militär attack mot Irak.

Den korte och intensive Wellstone, vars föräldrar var ryska immigranter, var även känd för sin eldiga retorik och sin passionerade politiska vilja.

Ersättare?

Vid ett möte i en kall gymnastiksal i delstaten New Hampshire under primärvalen inför det senaste presidentvalet stödde han uppstickarkandidaten Bill Bradley. När den karismatiske Wellstone intog talarstolen fick han snart åhörarna på fötter i kylan med krav på bättre fördelning av USA:s rikedomar och större socialt ansvar. Bradley framstod snarast som andreman vid valmötet.

Wellstones död innebär även praktiska problem. Frågan är om demokraterna hinner finna en ersättare. Tidigare har demokraterna tvingat en annan senator att kasta in handduken i valet i delstaten New Jersey, sedan opinionssiffrorna visade att han skulle förlora. Med kort varsel byttes kandidaten Robert Torricelli ut mot exsenatorn Frank Lautenberg.

Vid förra kongressvalet 2000 omkom den demokratiske senatorskandidaten och guvernören Mel Carnahan i en flygolycka under valkampanjen. Hans fru Jean Carnahan ersatte maken och vann senatsplatsen genom att besegra den republikanske motståndaren John Ashcroft. Den kontroversiell Ashcroft blev senare justitieminister, trots stort motstånd från demokraterna.

Grim Berglund/TT

ARTIKELN HANDLAR OM