Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Mördarna avslöjade sig själva

De ringde en präst – det blev deras fall

De var oskiljaktiga John Lee Malvo, 17 och John Allen Muhammad, 41, levde som far och son. 17-åringen beundrade den vuxne manneb och såg honom som en hjälte. Den utslagne krigsveteranens och den vinddrivne tonåringens relation slutade i katastrof. Tio oskyldiga människor fick sätta livet till. De var oskiljaktiga John Lee Malvo, 17 och John Allen Muhammad, 41, levde som far och son. 17-åringen beundrade den vuxne manneb och såg honom som en hjälte. Den utslagne krigsveteranens och den vinddrivne tonåringens relation slutade i katastrof. Tio oskyldiga människor fick sätta livet till. Foto: GETTY IMAGES

I augusti 2001 förlorade John Allen Muhammad vårdnaden om tre av sina barn. Han ansågs aggressiv och hade upprepade gånger hotat att ta livet av barnens mor. I oktober dök han upp i Bellington, Washington, och flyttade in hos John Lee Malvo som bodde i ett hus för hemlösa.

Muhammad hade haft en relation av något slag med Malvos mamma, sannolikt i Tacoma, Washington, efter att hon illegalt tagit sig och sin son till USA från Jamaica. Malvo riskerade att visas ut från landet.

I december 2001 ringde Malvos mamma, Uma James, till polisen i Bellington och hävdade att Muhammad förföljde hennes son och ville att polisen skulle skilja dem åt.

Men Muhammad presenterade Malvo som sin son - och Malvo kallade Muhammed för "far".

De blev oskiljaktiga.

Malvo såg upp till Muhammad som en hjälte. Ofta brukade de spela schack i timmar på Stuart"s Coffee House i Bellington.

Servitrisen Hannah Parks säger att sista gången hon såg dem var i somras. De pratade om musik och var på väg till New York på andra sidan USA.

- Han verkade kunna mycket om musik och försökte få mig att följa med dem på resan. Men det fanns ingen chans att jag skulle åka med en sådan förlorare.

 

     

 

Sent på kvällen den 21 september skjuts två kvinnor i staden Montgomery i Alabama när de håller på att låsa dörren till en spritbutik. Claudine Parker dör och Kelli Adams skadas. Kulorna är inte av kaliber .223.

 

     

Den 2 oktober över 100 mil bort, strax utanför USA:s huvudstad Washington, skjuts James D Martin, 55, till döds när han kommer ut från en stormarknad i Wheaton. Dagen efter dödas fem andra människor på exakt samma vis - av ett skott från ingenstans.

Vittnen rapporterar att de sett en Chevrolet Caprice vid en av mordplatserna. Dagen efter skjuts en kvinna som överlever.

 

     

 

Oron börjar spridas i Washington. Barnen får inte längre gå ut på skolrasterna. Polischef Moose säger att barnen är så säkra de kan vara. Dagen efter, den 7 oktober, skjuts en 13-årig pojke utanför en skola i Bowie, Maryland.

Polisen hittar ett tarot-kort med inskriptionen "Mister Polisman. Jag är Gud".

- Jag antar att det här börjar bli väldigt, väldigt personligt nu, säger Charles Moose och en tår rinner från hans högra öga.

Dagen efter får polisen ett tips om att de borde kolla upp John Lee Malvos inblandning i ett rån mot en spritbutik i Montgomery, Alabama. Utredarna tar inte tipset på allvar. En 17-årig pojke passar inte in i profilen.

Samma dag upptäcker polisen en sovande man i en Chevrolet Caprice. Det är John Allen Muhammad. De antecknar bilnumret men gör ingen rapport.

 

     

 

Bland polisen börjar missnöjet att sprida sig. Morden har skett i många olika polisdistrikt i tre olika stater och många myndigheter är inkopplade. Utredare och poliser klagar på att de olika enheterna inte delar med sig av materialet. 1 000 poliser är inkopplade men fortfarande letar polisen efter en vit skåpbil.

Lördagen den 19 oktober kommer vändningen.

 

     

 

Ett tresidigt brev lämnas efter att en 37-årig man skottskadats utanför en Ponderosa Steakhouse i Ashland. Brevet är argt och tonen är barnslig. Det är fullt av felstavningar vilket antyder att det är någon mindre bildad person som skrivit brevet än den som planerat och utfört 13 mordförsök och lyckats smita varje gång - bland annat vid ett tillfälle då skottet avlossades bara 50 meter från en polisbil.

I brevet hävdar mördaren att han försökt ringa polisens tipslinje upprepade gånger men inte kommit fram.

- Det var inkompetent. Därför var fem personer tvungna att dö, skriver han.

Brevet innehåller också ett krav på 10 miljoner dollar och ett avslutande hot som lyder: "Era barn är inte säkra någonstans, någonsin".

Inte heller detta passar in på profilen som utredarna gjort på mördaren.

 

     

 

Tre telefonsamtal av

70 000 visar sig bli avgörande för polisen.

Ett kommer från en man i Tacoma, Washington, som berättar om Muhammads märkliga besatthet av vapen och prickskytte på tomten. Om hans trasiga förhållanden och hans nya "underliga relation" med Malvo.

Ett annat samtal kommer från en präst som berättar att det ringt någon till hans telefonsvarare och bett om förlåtelse för både rånmordet i Montgomery, Alabama, och för morden kring Washington.

Ett tredje samtal kommer: "Om ni inte tror att det är jag, kolla upp mordet i Montgomery".

Polisen är först förvirrad. De inser inte att det rör sig om Montgomery, Alabama, utan undersöker först Montgomery County, Maryland.

När de börjar granska rånmordet i Alabama försöker de matcha ett fingeravtryck som lämnades på platsen med Malvos. Det passar.

 

     

 

Samtidigt innan alla pusselbitar fallit på plats, kommunicerar Charles Moose med mördarna genom direktsända presskonferenser. Mördarna har lämnat ett stulet kreditkortsnummer som de vill ha tio miljoner dollar insatta på. Men kortet är sedan länge spärrat. Polisen är förbryllad. Det här verkar inte vara den mördare de trodde de hade att göra med.

Efter 48 timmar har polisen inte satt in några pengar, Moose har endast sagt att polisen "ska svara" på kraven.

Då dödas busschauffören Conrad Johnson och utredarna känner att det var deras fel.

- Alla dödsfall var hjärtekrossande, men det här var verkligen svårt. Det såg ut som att mördaren kom tillbaka. Offret var en kommunanställd i uniform, en av våra egna, säger en högt uppsatt källa.

Polischef Moose säger att "polisen inte lyckats garantera säkerheten för någon".

      I onsdags kopplar polisen ihop Malvo med Muhammad genom förhör med hans familj. De upptäcker att Muhammad blivit undersökt för att han sov i en bil i området, en bil som påminde om den Chevrolet Caprice ett vittne sett vid ett av morden. De ser också att han bott och tankat i området.

De olika polisenheterna kan inte enas om ifall de ska gå ut med en efterlysning. En kompromiss bli lösningen. Alla poliser får namn och bild några timmar innan Moose går ut med att polisen vill förhöra männen med anledning av morden. Moose lämnar också ett sista meddelande:

- Du har antytt att du vill att ska göra och säga vissa saker. Du bad oss säga: "Vi har fångat krypskytten som en anka i en snara". Vi förstår att det är viktigt för dig att höra oss säga det.

Ironiskt nog verkar det som att Malvo och Mohammad verkar sova när Moose går ut med meddelandet och efterlysningen. Två timmar senare får lastbilschauffören Ron Lancz syn på männen i en blå Chevrolet Caprice vid en parkeringsplats i Frederick.

Klockan 03.19 på torsdagsmorgonen grips de, sovande i sin bil. Där finns vapnet, ammunition, ett kikarsikte. De upptäcker också en plattform som lämpar sig för krypskytte och ett hål i bakluckan som de misstänker att mördarna skjutit igenom - liggande med baksätet nerfällt.

 

     

 

Vid häktningsförhöret i torsdags säger Muhammad: "Ja, jag vet varför jag är här" inför en domare i Baltimore. Han åtalas för olaga vapeninnehav. Malvo åtalas för bevittnande av brott. Åtalspunkter som kommer att skärpas avsevärt.

 

      I går meddelar myndigheterna i Alabama att de tänker kräva dödsstraff för John Allen Muhammad och John Lee Malvo för rånmordet i Montgomery, Alamaba.

Men de får ställa sig i kö. Männen är misstänkta för ytterligare tio mord i ytterligare tre delstater. Rättegången kommer att lägga vikten på relationen mellan de två, speciellt om Malvos advokater hävdar att han inte kan förväntas tänka själv.

 

     

 

Leslie Malvo, byggnadsarbetare i Kingston Jamaica, vaknade upp i går och såg att hans son gripits för morden.

- Han var en bra pojke. Jag vet inte hur han hamnade i det här, säger pappan.

Fredrik Virtanen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet