”Mina barn, arbeta inte för al-Qaida”

bin Ladins bittra testamente kan ha skrivits på dödsbädden

1 av 3 | Foto: AP och REUTERS
ANKLAGAR SINA MÄN FÖR SVEK Testamentet, undertecknat av Usama bin Ladin, är fyllt av bitterhet gentemot hans stridskamrater - "de flydde innan de ens mött fienden". Han ber också sina barn om ursäkt för att han tillbringade så kort tid med dem innan han inledde sitt "heliga krig".
NYHETER

LOS ANGELES

Usama bin Ladin varnar sina barn för att följa i hans fotspår.

Det framgår av det testamente som terroristledaren skrev i december i fjol.

- Förbli trogna Gud. Men arbeta inte för al-Qaida.

Testamentet publiceras i sin helhet i morgon i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidsskriften al-Majallah.

Tidningen uppger att den för en vecka sedan kom över testamentet från en "mycket pålitlig" källa i Afghanistan. Testamentet är skrivet på maskin och underskrivet av bin Ladin.

"En döende man"

Enligt dem som tagit del av dokumentet är det fyllt av verser från Koranen och tros ha skrivits av en man som ligger på sin dödsbädd.

- Man får intryck av en döende man. Det kan tyda på att han var svårt skadad, säger Majallahs chefredaktör Hani Nakshabandi.

Enligt datumet upprättades testamentet när USA genomförde en massiv offensiv i Afghanistan. Offensiven slutade med att bin Ladins beskyddare drevs ur landet.

Nakshabandi uppger att testamenten vanligtvis offentliggörs efter författarens död, men att det i det här fallet är omöjligt att slå fast att bin Ladin verkligen avlidit.

Ber barnen om ursäkt

Den saudiarabiske miljardären har jagats av amerikanska trupper sedan offensiven inleddes i Afghanistan i oktober 2001. Flera tv-kanaler och webbsidor har dock kablat ut rapporter och meddelanden som tyder på att terrorledaren är vid liv.

I testamentet är bin Ladin bitter. Han anser att hans stridskamrater svikit honom.

- Vi såg hur de fega korstågsfararna (de kristna) och de lågt stående judarna höll stånd när de slogs mot oss, medan soldater från våra nationer hissade vit flagg och överlämnade sig till våra fiender.

Inte ens talibanerna undkommer kritik.

- Bara en handfull av religionseleverna höll ut medan resten flydde innan de ens mött fienden.

I testamentet ber bin Ladin sina barn om ursäkt för att han tillbringade så kort tid med dem innan han inledde det han kallar ett heligt krig.

- Jag har valt en väg fylld av faror och utsatts för många svårigheter, svek och förräderier. Om det inte vore för förräderiet skulle förhållandena ha varit annorlunda och resultatet ett helt annat.

Magnus Sundholm