Barneviks pension värd mer än ABB

Analytiker sänker aktien - till 62 öre

NYHETER

Aktieanalytikerna på Deutsche Bank klassar i dag ABB som ett skräpbolag.

Aktien är snart inte värd mer än 62 öre.

Det är inte mer än att Percy Barnevik och Göran Lindahl kan köpa hela ABB för pengarna de har kvar från sina pensionsavtal.

Foto: AP
Tyska aktieanalytiker uppskattar ABB:s värde till 62 öre per aktie. Därmed skulle hela företaget vara värt 600 miljoner kronor. Och trots att förre vd:n Percy Barnevik lovat att betala tillbaka en del av sitt pensionsavtal, räcker pengarna ändå till att köpa hela koncernen.

I går satte Deutsche Banks analytiker en ny riktkurs på ABB. Enligt Dagens Industri klassar de nu företaget som ett högriskabelt skräpbolag.

Den tyska banken sätter riktkursen till 0,1 schweizerfranc - motsvarande 62 öre.

Mångmiljardkrav

För mindre än ett år sedan var aktien värd långt över 100 kronor. I går såldes den för runt elva kronor.

Investmentbanken Deutsche Bank är inflytelserik. Den har tolv miljoner kunder världen över. Att bankens analytiker nu går längst av alla ABB-skeptiker i sin bedömning är mångmiljardkraven på asbestskadestånd i USA.

Analytikerna menar att risken är hög att svensk-schweiziska ABB inte kan isolera skadeståndskraven till att bara beröra det amerikanska dotterbolaget Combustion Engineering.

Det innebär att den nuvarande ABB-ledningens intensiva försök - inte minst under den gångna veckan - att övertala aktiemarknad och kunder att läget är under kontroll misslyckats.

Inte ens om ABB lyckas isolera kraven till att bara gälla det amerikanska dotterbolaget känner sig analytikerna säkra.

"Finns inga givna svar"

- ABB har tidigare fört stora tillgångar ur Combustion Engineering som kan komma att krävas tillbaka. Den största svårigheten är det oförutsägbara rättssystemet i USA. Det finns inga givna svar, säger Johan Strandberg, analytiker på Deutsche Bank i Sverige till Dagens Industri.

Om Deutsche Bank får rätt i sin analys - och värdet på aktien sjunker till 62 öre - är industrikoncernen inte värd mer än 600 miljoner kronor.

Lika mycket som Lindahl

Det är betydligt mindre än de drygt 900 miljoner kronor förre vd:n och styrelseordföranden för ABB, Percy Barnvik, fick ut i sin pensionsuppgörelse med ABB. Och det är ungefär lika mycket som Barneviks efterträdare Göran Lindahl fick ut när han också avgick.

Trots att båda två lovat betala tillbaka en del av pensionspengarna har de tillsammans kvar så pass mycket att de snart kan köpa hela företaget.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM