Gisslandramat – dag för dag

Onsdag

NYHETER

Föreställningen av den populära rockmusikalen Nord-Ost på en teater i sydöstra Moskva avbryts plötsligt när ett 50-tal tjetjenska separatister intar lokalen. De omkring 750 besökarna tas som gisslan. Bland dem finns flera barn.

Gisslantagarna har sprängladdningar kring sina kroppar och placerar även ut bomber i lokalen.

En grupp barn och personer som kan bekräfta att de är muslimer tillåts lämna teatern. 16 gravida kvinnor och flera utlänningar släpps också.

Teatern omringas av ryska specialförband anförda av insatsstyrkan Alfa. Krypskyttar placeras ut på taken runt teatern.

Torsdag

Terroristerna framför sina krav till Rysslands president Vladimir Putin. De kräver att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Tjetjenien inom en vecka.

Om kraven inte infrias är de beredda att spränga sig själva och gisslan i luften

Det första dödsoffret, en kvinna i tjugoårsåldern, bärs ut på bår. Hon uppges ha skjutits till döds när separatisterna intog lokalen.

De boende i området evakueras och sjukhus töms på patienter för att ge plats åt eventuellt skadade från teatern.

Utanför byggnaden flockas anhöriga och journalister.

Två unga kvinnor lyckas under kvällen fly från lokalen trots att terroristerna avfyrar granater efter dem.

Den arabiska tv-stationen Al-Jazera sänder ett inslag från gisslantagarna där en kvinna säger: ”Vi är alla villiga att offra oss för ett fritt Tjetjenien. Om vi blir dödade så kommer tusentals bröder och systrar efter oss.”

Fredag

Förhandlingar mellan de tjetjenska rebellerna och ryska myndigheter inleds på allvar. Den ryska journalisten Anna Politkovskaja, ett antal parlamentsledamöter och representanter för Röda korset tar sig in i lokalen för att samtala med terroristerna.

Gisslantagarna tillåter leverans av mat och vatten.

Totalt 19 personer ur gisslan släpps. Bland dem åtta barn i åldrarna 6-12 år.

På fredagskvällen meddelar terroristerna att de börjar avrätta gisslan tidigt på lördag om de inte får gehör för sina krav och kräver direktsamtal med Rysslands president Valdimir Putin.

Lördag

Vid gryningen flyr två kvinnor från teatern och tas omhand av specialstyrkorna.

Strax efter klockan fem meddelar de ryska styrkorna att två personer ur gisslan skjutits ihjäl. Vid halv sex på morgonen börjar de pumpa in gas i lokalen. Kort därefter stormar specialförbanden teatern.

Över 100 personer dödas och flera hundra skadas i samband med fritagningen.

Ulrika Nordin