Rysk offensiv i Tjetjenien

NYHETER

MOSKVA

Ryssland kan komma att modifiera sina militära operationer i utbrytarrepubliken Tjetjenien efter gisslandramat i Moskva, sade vice inrikesminister Vladimir Vasiljev på lördagen.

- Vissa förändringar kommer att göras av operationerna som nu är inne på fjärde året. Polisens och militärens arbete kommer att omorganiseras, sade Vasiljev.

Över 80 000 ryska soldater finns för närvarande i Tjetjenien.

Tidigare på lördagen, när gisslandramat fick sin blodiga upplösning, rapporterades ryska armén ha trappat upp sin jakt på militanta separatister i Tjetjenien.

- Specialstyrkor finkammar alla regioner i Tjetjenien, även de där det bara finns uppgifter om mycket små rebellstyrkor, sade en armétalesman i Groznyj enligt nyhetsbyrån Itar-Tass.

OIika bud

Senare dementerade chefen för den militära ryska administrationen, Sergej Kizjun, rapporterna från Itar-Tass om en stor offensiv i Tjetjenien. Enligt honom var det en begränsad arméinsats som genomförts.

Tre tjetjenska separatister hade enligt Itar-Tass dödats i en sammanstötning med armén öster om Tjetjeniens huvudstad Groznyj.

Achmed Zakajev, som ska företräda den tjetjenske presidenten Aslan Maschadov vid den kommande veckans konferens om Tjetjenien i Danmark, fördömde på lördagen terrordådet i Moskva.

- Vi har från början deklarerat att det här inte är våra metoder, sade Zakajev till Reuters via telefon från Danmark.

- Vi får inte sänka oss till våra motståndares nivå och börja angripa civila, sade han med syftning på anklagelserna mot den ryska armén om övergrepp mot civila i Tjetjenien.

Zakajev framförde också ett beklagande till de anhöriga till personer som miste livet i samband med händelserna i Moskva.

Två krig

Maschadov ledde de tjetjenska separatiststyrkorna i kriget 1994-96, men blev Rysslands motpart i samtalen som slutade med att Tjetjenien i praktiken blev självständigt. Han valdes 1997 till president men lyckades inte förhindra att republiken sjönk ner i kaos.

1999 skickade Ryssland på nytt in sin armé i Tjetjenien. Moskva erkänner inte längre Maschadov utan har installerat en rivaliserande förvaltning i Tjetjenien.

Inga anklagelser har från rysk sida gjorts om att Maschadov, tidigare överste i den ryska armén, skulle ha något att göra med gisslandramat i Moskva.

Som en följd av terrordådet i Moskva stängde på lördagen Azerbajdzjan de tjetjenska rebellernas beskickning i Baku. Den sades ha haft samröre med den grupp som låg bakom terroroperationen.

TT-DPA