Gisslandramat över i Moskva

Minst 90 i gisslan döda under stormningen

1 av 5 | Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
Ryska specialförband stormade Moskva-teatern tidigt på lördagsmorgonen. Över hundra personer dödades.
NYHETER

Teatern i Moskva har stormats och gisslan är fri.

Minst 140 personer uppges ha dött när ryska trupper intog teatern. Bland de döda finns ledaren för självmordskommandot, Movsar Barajev.

Minst 90 personer ur gisslan dödades när ryska specialtrupper stormade den belägrade teatern i Moskva på lördagsmorgonen. Det uppgav Rysslands hälsovårdsdepartement på lördagseftermiddagen.

Bland de döda finns inga barn och inga utländska medborgare.

50 gisslantagare dödades i samband med fritagningen, uppger nyhetsbyrån AP

Tre av terroristerna, en kvinna och två män, ska ha tillfångatagits och sitter i förhör.

”Använde sömngas”

Strax före klockan fem på lördagsmorgonen kom de första rapporterna om att något höll på att ske i inne i den belägrade teatern.

Två kvinnor ur gisslan uppgavs ha skadats under ett flyktförsök. De räddades av specialstyrkor och fördes bort med ambulans. Strax därefter bekräftades att två män ur gisslan skjutits till döds.

Då slog specialstyrkorna till. De pumpade in gas eller rök i byggnaden. Man tror att de använt sig av någon form av sömngas och att terroristerna överrumplades och dödades.

Vid halvsextiden rapporterade de ryska säkerhetsstyrkorna att de intagit byggnaden och gisslan började strömma ut från teatern samtidigt som ambulanser och bussar anlände till platsen.

Blodiga säten i mitten av lokalen

Ryska myndigheter säger att de inte planerat att storma byggnaden på lördagen men att de inte hade något val när terroristerna började skjuta gisslan.

– Egentligen hade vi planerat en annan aktion, men när gisslan började skjutas fick planerna ändras och vi gick in direkt, säger den ryska räddningsledaren Vladir Mikailov i Sveriges Radio Ekot.

– Sätena i mitten av lokalen var blodiga. Jag såg personer som skadats av explosioner men ingen som skjutits, säger han.

Ledaren död

Rysk tv visade på lördagsförmiddagen bilder av dödade rebeller.

Den tjetjenska gruppens ledare Movsar Barajev låg död inne i teatern klädd i kamouflagekläder. Han var tidigare mest känd som brorson till den kände tjetjenske gerillaledaren Arbi Barajev som bland annat legat bakom tidigare kidnappningar av ryska soldater.

Bilder från teatersalongen visar även tjetjenska kvinnor som sitter döda i teaterns röda plyschstolar. Flera av dem har dynamitladdningar fastspända kring kroppen.

Enligt det ryska inrikesdepartementet dödades totalt 18 kvinnliga terrorister vid stormningen.

Utanför Moskvas sjukhus samlas nu anhöriga för att få besked om sina nära och kära.

Ulrika Nordin, Caroline Olsson, Sture Olsson