Samtliga i gisslan förda till sjukhus

Anhöriga får inte komma på besök

NYHETER

Alla de som fritogs i teatern i södra Moskva på lördagsmorgonen har förts till sjukhus. Det är fortfarande oklart hur många som är svårt skadade. Anhöriga tillåts inte besöka sjukhusen och ingen kommer ut, rapporterar Aftonbladets utsände.

Foto: AP
Rysslands president Vladimir Putin besökte ett av Moskvas sjukhus under lördagen.

Över 700 personer har förts till sjukhus för identifiering och vård efter upplösningen av gisslandramat i Moskva. De är svårt chockade efter tre dygn i fångenskap. Hur många som skadats allvarligt efter fritagningen är okänt. Ingen tar sig in på sjukhusen och ingen kommer ut.

– Ingen kommer in, inte ens anhöriga,säger Aftonbladets Sture Olsson.

Han har besökt två sjukhus i Moskva under lördagen.

– Myndigheterna har angett flera skäl till att ingen får lämna sjukhusen. De vill ha god tid på sig att identifiera alla människor och ge dem adekvat vård. Människor har allt från psykiska till fysiska skador och var påverkade av den där gasen man sprutade in i teaterlokalen, säger han.

Rysslands vice inrikesminister Vladimir Vasiljev har även sagt att man vill försäkra sig om att inga terrorister finns bland de fritagna.

– Man kallar det för en filtreringsprocess. Den innebär att de noggrant kontrollerar att inga terrorister har förts till sjukhus genom att spela civila, säger Sture Olsson.

Nio kan ha dött av gasförgiftning

Myndigheterna har medgivit att man använt gas i samband med fritagningen. Men vilken gas som använts och hur det gick till vill de inte berätta.

En anonym källa i inrikesdepartementet säger att myndigheterna inte vill ”ge ut en offentlig handbok till eventuella framtida terrorister”, uppger den ryska tv-kanalen TVS.

– Enligt rykten har nio personer ur gisslan dött på grund av gasförgiftning, men uppgiften är inte bekräftad. På bilder från fritagningen kan man se att många inte kunde gå själva utan fick bäras ut från teatern. De berodde troligen på att de var förlamade av gasen, säger Sture Olsson.

Desperata anhöriga

Rysslands president Vladimir Putin besökte under lördagseftermiddagen Sklifosovskij-sjukhuset, som tagit emot ett hundratal skadade.

– Han gick omkring i vit läkarrock och pratade med patienter. En man bad att få lämna sjukhuset eftersom han inte hade duschat på tre dygn och hade insett de inte hade någon dusch på sjuksalen. Putin bara log, säger Olsson.

Utanför sjukhusen samlades desperata anhöriga som inte fått någon information om hur deras nära och kära mår. Det enda myndigheterna låtit meddela är att inga barn är allvarligt skadade.

När personalen gick av sina pass försökte anhöriga lämna över mobiltelefoner och brev i förhoppning om att få kontakt med överlevande.

Ulrika Nordin, Sture Olsson