De jagas på sjukhusen

Polisen tror att terrorister gömmer sig bland offren

1 av 2 | Foto: AP
"operation Åskväder" Nu går jakten på de terrorister som lyckades rymma från teatern, kallad "Operation Åskväder". Polisen misstänker att de gömmer sig bland offren. Sjukhusen är därför hårt bevakade av polis och vakter.
NYHETER

MOSKVA

Terrorister kan gömma sig bland offren som vårdas på sjukhus.

I kaoset som uppstod när teatern stormades kan tjetjener ha lyckats byta kläder.

"Operation Åskväder" har nu inletts - en intensiv polisjakt efter terroristerna som kom undan.

- Vi vänder på varje sten för att även hitta människor som har hjälpt terroristerna med det här dådet. 30 människor har hittills arresterats och vi undersöker vad de har för relation till de dödade tjetjenerna, säger Rysslands inrikesminister Boris Gryzlov.

Blodbad på rebellerna

När ryska elitsoldater i morgonmörker och kyla stormade in i teaterbyggnaden började ett blodbad på terroristerna. Sannolikt sköts de flesta av dem ihjäl trots att de var insomnade och orörliga av den gas som insatsstyrkorna lyckats sprida i lokalen.

Tre, möjligen fyra, överlevande terrorister greps.

Obekräftade uppgifter hävdar att några tjetjener hade tagit av sig sina kamouflageuniformer och försökt "gömma sig" i kläder av gisslan i det kaos som uppstod när alla skulle ut ur lokalen.

Minst nio sjukhus tog emot trötta, chockade, skadade och utmattade människor som forslades till sjukhusen i ambulanser och bussar.

Men i går kväll fick ingen av de inskrivna patienterna lämna sjukhusen. Inte förrän deras identitet har kollats noga - allt för att ingen terrorist ska ha kunnat slinka med bland de skadade.

Sjukhusen är hårt bevakade av poliser. Till och med läkare tvingas visa legitimation. Tungt beväpnade vakter står på varje våning.

"Operation Åskväder"

Gisslan får av säkerhetsskäl inte ta emot några besök, något som kraftigt upprört många anhöriga.

Rysslands inrikesministerium har nu dragit igång "Operation Åskväder". Det innebär att identitetskontroller genomförs på gator och torg. Bilar stoppas och undersöks vid alla infarter till Moskva.

Extra insatsstyrkor har satts in kring flygplatser, tågstationer, tunnelbanestationer, regeringsbyggnader och kraftverk.

I tiomiljonersstaden uppehåller sig många utlänningar, främst från gamla sovjetrepubliker som Ukraina, Azerbajdzjan, Georgien och Moldavien utan tillstånd.

- Utlänningslagen kommer att tillämpas strikt från den 31 december. Alla som påträffas utan uppehållstillstånd kommer att utvisas eller åtalas, säger en representant för Moskvapolisen.

Sture Olsson