"Min fru lever, jag vill krama henne"

Vladimir, 26, fick ett glädjebesked

NYHETER

Vladimir Rasturgojev, 26, var likblek och skakade av köld och sömnbrist.

Hans svärfar Aleksej och svärmor Marina Kravtjenko kämpade mot tårarna.

- Min fru lever ju. Hon finns därinne. Jag längtar bara efter att få krama om henne, säger Vladimir.

Foto: TERJE MORTENSEN
Deras fru och dotter har klarat sig Vladimir Rasturgojev, 26 och hans svärföräldrar Marina och Aleksej Kravtjenko står chockade utanför sjukhus nr 13 i Moskva. De har just fått veta att Jelisaveta lever.

Tidigt på förmiddagen i går fick han ett samtal på sin mobiltelefon.

- En kvinna ringde. Hon sa inte sitt namn. Hon gav mig bara en kort upplysning om att min fru Jelisaveta hade förts hit och att hon är vid medvetande och lever, säger Vladimir.

Familjens senaste fyra dygn har varit ett inferno.

- Sedan jag förstod att Jelisaveta var bland de tillfångatagna på teatern har jag vistats tillsammans med andra anhöriga i en samlingssal som Röda korset har kontrollerat, säger han.

Många har samlats

Sjukhus nummer 13 ligger på Novostopovskaja-gatan bara två kilometer från platsen för dramats upplösning.

Ett stort massmediauppbåd och anhöriga hade samlats utanför sjukhusgrindarna som bevakades av beväpnad polis och militär.

- Vi får inte komma in på sjukhuset. Vi har förstått att Jelisaveta inte får komma hem i kväll. Jag ska försöka smuggla in en mobiltelefon så kanske hon kan ringa till oss, säger Vladimir.

Hans fru hade gått till kulturhuset där musikalen Nord-Ost spelades i onsdags kväll. I byggnaden ligger en dansstudio där Jelisaveta, 21, brukar träna jazzbalett.

- Hon studerar astronomi vid universitetet, men hon älskar att dansa. Tänk vilken otur hon hade som kom till studion samtidigt som terroristerna, säger mamma Marina. Hon har varit utom sig av oro och kan inte förmå sig att gå hem och sova förrän hon får veta i detalj hur hennes dotter mår.

Putin på besök

Utanför ett annat sjukhus, det mer omtalade Sklifosovskij-sjukhuset, lyfte polisen bort parkerade bilar och rensade intilliggande tvärgator på alla fordon inför Vladimir Putins besök.

Presidentens bilkortege svepte in genom sjukhusgrindarna och inne på sjukhuset drog Putin på sig en vit skyddsrock och eskorterades av läkare till gisslanpatienter som var sängliggande.

Från myndighetshåll och sjukhus vill man inte ge några kommentar om gisslans skador eller hur gisslan har dött.

Personal som lämnade sjukhuset berättade dock att flera av offren var gul-gröna i ansiktet, något som kan antyda att de avlidit av någon form av nervgas som användes när specialstyrkorna slog till.

Sture Olsson