Gasen sövde ner publiken

Hemliga vapnet räddade gisslan

NYHETER

Ryssarnas hemliga vapen räddade gisslan.

Gasen som sprutades in i teatern slog ut alla mycket snabbt.

- Det är en helt okänd gas, säger förre underrättelseofficeren överstelöjtnant Leif Kihlsten.

Foto: DMITRY LOVETSKY
PÅ VÄG TILL SJUKHUSET Medvetslösa människor som fritagits ur gisslan förs med buss från teaterområdet. Ryska specialstyrkor använde gas som sövde ner publiken när de stormade teatern.

Gasen var snabbverkande. Men flera ur gisslan har sagt att de kände sig sömniga och förvirrade innan insatsstyrkan stormade in.

Ingen säger att de sett något gasmoln, känt lukten av kemikalier eller upplevt den irritation som man sammanknippar med tårgas eller pepparspray.

Redan på ett tidigt stadium började förberedelserna för gasattacken. Ledningar som leder in till huset grävdes upp. Ventilationsrör öppnades.

Insatsstyrkan hade kartor över huset och troligen har de med hjälp av fiberoptik kunnat se var i lokalen terroristerna befann sig.

När gisslan började mördas sprutades gasen under hårt tryck in genom ventilationssystemet. Sedan sprängdes väggen och insatsstyrkan anföll.

Vet inte vad det är

Sven-Åke Persson, forskningschef på totalförsvarets skyddscentrum i Umeå, säger till DN att det måste ha krävts ett mycket kraftfullt ämne. Men att man inte vet vad det är. Han menar att ryssarna tog en väldig risk eftersom gas av den typ som kan ha använts snabbt slår ut andningsorganen.

Många kan ha svimmat av ren skräck och äldre människor kan ha drabbats av hjärtinfarkter.

Amerikanska experter tror att ryssarna har använt sig av något som inte finns i den amerikanska arsenalen.

- Jag kommer att tänka på valium i sprayform, säger Christopher Holstege, chef för den giftmedicinska institutionen vid University of Virginia.

Andra säger att ryssarna kan ha använt en utvecklad form av den amerikanska hallucinogena BZ-gasen som forskades fram på 60-talet. BZ-gasen stör kommunikationen mellan hjärncellerna. Den som drabbas blir förvirrad och ser i syne. Men det dröjer en timme innan gasen når full effekt.

BZ kan också söva offren. När verkningarna sätter in kan de vara i upp till tre dagar.

Amfetamin?

Efter stormningen såg åtskilliga terrorister inne på teatern ut att sova lugnt i sina stolar. Andra hade kulhål i pannan.

Flera av terroristerna hade stickmärken på armarna och man hittade tomma sprutor lite varstans. Det kan tyda på att de tagit amfetamin för att kunna hålla sig vakna.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM