Här får Ryssland sitt 11 september

Risken är stor att Putin gör som Bush - förklarar krig

NYHETER

Ryssland har fått sitt eget 11 september på Dubrovski-teatern i Moskva.

Risken är att president Putin precis som Bush förklarar krig.

Men en våldsoffensiv i Tjetjenien föder bara ännu fler självmordsbombare. Utan att utrota orsakerna går det aldrig att besegra terrorismen.

Dödsoffren är inte lika många och tillvägagångssättet inte lika djävulskt. Men psykologiskt har gisslantagningen i Moskva samma effekt som attackerna mot USA.

Anhöriga till oskyldiga offer försöker fatta varför deras nära och kära plötsligt utsetts till måltavlor. Det lär bli tomt på teatrar och biosalonger den närmaste tiden.

Precis som i New York kunde det ha gått mycket värre i Moskva.

Tidigt stod det klart att de tjetjenska rebellerna ville dö och ta så många med sig som de kunde. Knäckfrågan var hur ryssarna skulle lyckas storma utan att samtidigt utlösa en total massaker.

Att kalla en aktion med 150 döda och hundratals skadade för en framgång tar emot när den korrekta benämningen är ett blodbad. Men vi var många som trodde att slutet skulle bli långt blodigare.

Nu krävs hämnd

Ropen på hämnd har redan börjat skalla.

George W Bush förklarade krig efter World Trade Center. Hans klassiska "är ni inte med oss så är ni emot oss" ledde till talibanernas fall men också till att tusentals oskyldiga civila dödats i terrorkampens namn. Jag föreställer mig att Putin just nu går med knuten näve i fickan och drar upp riktlinjerna för en ny slakt i Tjetjenien.

Stärkt av gisslandramats upplösning skulle han förmodligen ha ett starkt stöd av många ryssar. Tjetjenerna är en hatad minoritet.

Kanske stryker en och annan terrorist med i en sådan offensiv - men de som framför allt får betala priset är civilbefolkningen.

Våldsinsatser fungerar för att storma en teater eller försöka förhindra ett terrordåd. De duger inte till att utrota terrorismen. Mer ryskt våld i Tjetjenien är som att öppna en förlossningsavdelning för ännu fler terrorister.

Sista utvägen

När barn i förskoleåldern avrättas av ryssarna för att de "hjälpt fienden", då kan även vanliga hederliga människor gå över gränsen och se terrordåd som en sista utväg.

Detta är vad som händer världen över i spåren av orättvisor, statsterrorism och fattigdom. Det är där stöten måste sättas in. Det finns alltid människor som är ideologiskt motiverade att ta till terrorism. Men de är få och behöver en kader av villig kanonmat. Den kadern går att krympa drastiskt.

Putins genidrag vore att i stället göra ett allvarligt försök att nå fred i Tjetjenien.

Wolfgang Hansson