I Groznyj finns bara hatet kvar

Ryssarna har plågat tjetjenerna i århundraden

1 av 2
här fanns marknaden Kvinnan tittar ut över det som en gång var en blomstrande marknadsplats, hon minns folklivet, trängseln och kommersen - nu är allt utplånat. Huvudstaden Groznyj är förintad, förvandlad till en gigantisk ruinhög, och i tjetjenernas hjärtan brinner hatet mot Moskva.Foto : ITAR-TASS/AP
NYHETER

Tjetjeniens huvudstad heter Groznyj.

Det är ryska och betyder den förskräcklige.

Namnet säger allt om stan. Och om Tjetjenien.

När Sovjetunionen brakade samman hade tjetjenerna plågats av ryssarna i århundraden. 1944 deporterade Stalin större delen av befolkningen sedan de anklagats för att ha samarbetat med Nazityskland. Efter 13 år fick de förvisade komma tillbaka.

Motsättningarna mellan de olika tjetjenska grupperna hade alltid varit starka. Men de förenades av en sak - hatet mot herrarna i Moskva. När Sovjetunionen föll samman kom chansen för den lilla oljerika Sovjetrepubliken.

Flyggeneralen Djochar Dudajev blev president 1990.

Men konflikten med Moskva blev snabbt akut. Efter tre år tågade ryska trupper in. Jeltsin skröt med att kriget skulle ta två timmar - det varade i över två år. Striderna blev bittra och oerhört våldsamma.

Groznyj förintades.

Tjetjenerna tog ett helt sjukhus som gisslan i Budjonovsk och Dudajev dödades i en rysk flygattack i april 1996. I augusti samma år blev det vapenvila. Knäckfrågan om Tjetjeniens framtid skulle lösas inom fem år.

Det blev ingen lösning.

Hus sprängdes i Moskva

1999 trängde tjetjenska förband in i Dagestan för att skaffa sig nya baser och öppna en ny front.

Samtidigt sprängdes flera bostadshus i Moskva och tjetjenska terrorister fick skulden. Kriget blossade upp igen.

Och inget slut är i sikte.

Grymheterna under de två krigen har varit ofattbara. Huvudstaden Groznyj, en gång en blomstrande stad med 400 000 invånare, är förvandlad till en gigantisk ruinhög. Ingen hänsyn har tagits till de civila som varit instängda i staden. Många andra städer och tusentals byar har blivit utraderade.

Våldtar och mördar

De ryska soldaterna - uselt utrustade, omotiverade för kriget men rasande över att behöva vara där - härjar vilt. Tjetjenska kvinnor våldtas och mördas. Fångar torteras och slås rutinmässigt ihjäl på båda sidor.

Tjetjenerna har däremot tillgång till avancerade antihelikoptervapen. Många av dem leds av högt utbildade officerare, tränade av Röda armén.

Veteranerna från kriget har inga stolta minnen att berätta. De möts med tystnad. Precis som veteranerna från Afghanistan. Eller de amerikanska soldater som kom tillbaka från Vietnam.

Minst 10 000 ryssar har hittills dött.

Tjetjenerna har naturligtvis drabbats hårdast. Landet är förstört, de stora städerna förvandlade till grushögar, sjukvården sönderslagen och skolorna fungerar knappt. Industrin är obefintlig.

Minst 80 000 tjetjener har dött av de ryska vapnen. Landet är fullt av änkor, faderlösa, föräldralösa.

Men framför allt är landet fullt av förtvivlan och hat.

Att gisslandramat i Moskva är över innebär inte att blodbadet i Tjetjenien är slut.

Svante Lidén