Andreas lånar ut pappa på julafton

Tioåringen vann över cancern - nu vill han hjälpa andra sjuka barn

NYHETER

- Hjälp oss med julklappar till cancersjuka barn!

Andreas Ericson, 10, är ett av de 300 barn som varje år drabbas av cancer.

Han har just vunnit första ronden mot sjukdomen - och nu får pappa Mikael ställa upp som sjukhustomte på julafton.

Foto: Peter Knopp
tomte på sjukhuset "Hjälp, vi behöver få in julklappar till cancersjuka barn." I dag inleder Barncancerföreningen sin julinsamling av leksaker, dataspel och sånt för att landets cancersjuka barn ska få julklappar. Mikael Ericsons son Andreas har just tillfrisknat från sin cancer. I år ska pappa bli jultomte för cancersjuka barn.

I början av året fick familjen Ericson i Jacobsberg beskedet. Deras son Andreas har akut leukemi. Och sedan dess har tillvaron fullständigt förändrats.

- Man tror ju aldrig att något sådant ska drabba ens egen familj, säger Mikael Ericson.

Medicin i två år till

Efter månaders oro och förtvivlan är nu den första delen av behandlingen avklarad. Cancern är besegrad. Men en minst lika krävande medicinering under ytterligare två år återstår innan Andreas är friskförklarad.

- Det är jobbigt med medicinerna men det går, säger Andreas.

Liksom de flesta andra familjer som har barn med cancer är också Ericsons medlemmar i Barncancerföreningen.

När Barncancerföreningen i Stockholm behövde en ny jultomte inför den kommande julen tvekade inte pappa Mikael Ericson en sekund att ställa upp.

Julklapp till alla

Nu blir det han som ska dela ut alla julklapparna till de cancersjuka barnen som vårdas på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Huddinge sjukhus.

- Under julhelgen är det ju extra jobbigt för barn att ligga på sjukhus eller gå under behandling och därför vill Barncancerföreningen se till att alla barn får en fin julklapp, säger Mikael Ericson.

- Föreningen är helt ideell och alla medel vi får in går direkt till barnen och familjer på avdelningen. Och eftersom vi inte har någon kassa att ta ur för inköp söker vi hjälp från företag som vill skänka julklappar.

"Inget är givet"

Sedan Andreas drabbades av leukemi har familjen Ericson tvingats omvärdera vad som är viktigt i livet.

- Under den här tiden har vi mött många barn och föräldrar på barncanceravdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Vissa av dessa barn finns inte mer, men under deras levnadstid var de alla kämparnas konungar, säger Mikael Ericson.

- Vi har lärt oss att ta vara på varje sekund vi har tillsammans. Inget är givet i livet.

Stöder forskning och sjuka barn

Thomas Gustafsson