– Det känns så overkligt

Renata Chlumska: Alla ska få säga farväl till Göran

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
SKRIVER TILL SINA FANS Vi var vana vid att vara borta från varandra under långa perioder och samma känsla kommer tillbaka igen, känslan att Göran är borta på en expedition, skiver Renata Chlumska på parets hemsida.
NYHETER

Äventyraren Göran Kropp begravs i Jakobs kyrka i Stockholm den 8 november klockan 14.

- Allt känns lika overkligt som de första dagarna. Jag förmodar att det kommer att vara så länge, berättar fästmön Renata Chlumska.

- Vi känner starkt för att ha öppna dörrar för allmänheten så att alla som vill får tillfälle att säga ett sista farväl.

Hon bor i dag kvar i parets gemensamma hem i Issaquah i staten Washington i nordvästra USA.

Göran Kropp dog den 30 september i år i en klätterolycka vid Sunshine Wall 20 mil öster om Seattle.

Göran Kropp var förste svensk på "mördarberget" K2 i Pakistan, förste svensk utan syrgas på Mount Everest och förste svensk som bestigit Mount Everest två gånger, den sista gången tillsammans med fästmön Renata som blev första svenska på toppen.

Renata Chlumska har berättat hur hon och familjen nyligen besökt platsen för olyckan som kostade Göran Kropp, 35, livet.

- Det var en väldigt vacker plats med fridfull omgivning, mycket värme och en fantastisk utsikt som sträckte sig ända till evigheten.

Renata Chlumska har fått hundratals brev, kort och e-mejl från kända och okända i hela världen.

Till begravningen kommer bland andra Göran Kropps farmor och far Gerhard. Familjen har undanbett sig fotografering under akten.

- Vi var vana vid att vara borta från varandra under långa perioder och samma känsla kommer tillbaka igen, känslan att Göran är borta på en expedition och kanske är den hans största äventyr någonsin, skriver Renata Chlumska på parets hemsida www.gorankropp.com.

Bengt Michanek