Skadade behandlas för gasförgiftning

Bara ett fåtal av gisslan uppges ha dött av skottskador

NYHETER

MOSKVA (TT:S UTSÄNDA)

Efter stormningen av teatern i Moskva, lägger de ryska myndigheterna locket på. Anhöriga tillåts inte träffa de skadade och polisen vägrar uppge vad gisslan dött av.

Enligt uppgift har bara ett fåtal av gisslan dött av skottskador. Samtidigt uppger sjukhuskällor att de skadade har gasförgiftats.

På söndagen, ett dygn efter gisslandramat, trappade den ryska polisen upp spaningsarbetet efter tjetjenska rebeller i Moskvaområdet.

Enligt obekräftade uppgifter har Moskvapolisen gripit tre tjetjener för innehav av skjutvapen och sprängmedel.

Samtidigt har myndigheterna infört en informationsblockad om de personer som tagits till sjukhus efter gisslandramat.

Locket på

Sammanlagt 742 personer som varit de radikala tjetjenska separatisternas gisslan befann sig på lördagskvällen på sjukhus i Moskva.

Men myndigheterna förbjöd de läkare som tar hand om offren för gisslandramat att ha kontakt med medier och lämna ut information om deras hälsotillstånd till anhöriga.

Offren för gisslandramat släpps inte ut från sjukhusen även om de är helt oskadda.

Sjukhusen är hårt bevakade av polis.

-Det står poliser på varje våning. Jag vet inte om de är rädda för nya terrordåd, sade en medicinstuderande som praktiserar på ett av sjukhusen där gisslanoffren vårdas till tv-kanalen TVS.

750 befriades

Omkring 750 personer befriades vid stormningen av teatern, sade Rysslands vice inrikesminister Vladimir Vasiljev. Men det antal dödade i gisslan som han först uppgav, 67 personer, steg senare till 90.

Tre personer dödades tidigare under gisslandramat. Det första offret var en 26-årig kvinna som försökte fly. Senare övade rebellerna utpressning genom att döda två män.

Varken barn eller utländska medborgare kom till skada.

Uppgifterna om den gas som säkerhetsstyrkorna spred i teaterbyggnaden vid stormningen var motstridiga. Radiostationen Echo Moskvy rapporterade att en del av de döda i gisslan dött av gasen, men Vasiljev dementerade uppgifterna.

Han åberopade ett samtal med huvudläkaren på veteransjukhuset i Dubrovka.

-Av de 104 offer som sjukhuset tagit emot dog åtta personer. Inga av dessa har fått diagnosen förgiftning, sade han.

Förgiftade

Men samtidigt uppger sjukhuskällor till den ryska nättidningen gazeta.ru att flera av de skadade behandlas för förgiftning, enligt NTB.

-Tillståndet för de skadade är allvarligt. De är alla förgiftade av en oidentifierad gas, sade Vladimir Riabinin till gazeta.ru, rapporterar NTB.

Läkarna på sjukhus 84 meddelade i lördags att merparten av de intagna hade fått skador av gasen. Sjukhuset var överfullt och tv visade bilder på rökskadade patienter som låg på golv och i korridorer.

Enligt NTB beskriver läkarna gasen som neuroparalyserande, en slags nervgas.

Joanna Kurosz/TT