Flera döda i explosion

Bomb utlöstes vid bensinstation

NYHETER

JERUSALEM

En palestinsk självmordsbombare tog med sig tre israeliska militärer i döden i utkanten av bosättningen Ariel på Västbanken på söndagen. Efter dådet misshandlades utlänningar av hämndlystna bosättare i närheten.

Självmordsbombaren utlöste sin laddning i förtid när han upptäcktes av en grupp soldater vid en bensinstation vid infarten till bosättarstaden. Ariel ligger strax söder om den palestinska storstaden Nablus och är med sina uppemot 20000 invånare den största bosättningen på Västbanken.

Ett 20-tal personer uppgavs ha skadats, de flesta av dem soldater och officerare på väg tillbaka till tjänstgöring efter den israeliska helgen.

När nyheten om bomben spred sig, gav sig judiska extremister från bosättningen Itamar, mellan Ariel och Nablus, ut och jagade palestinier som arbetar med att skörda oliver. Svenske Rasmus Malm är en av de utlänningar som sedan några veckor tillbaka i området deltar i olivskörden som ''mänsklig sköld''.

''Fanatiska bosättare''

- Ett tiotal fanatiska bosättare gav sig på oss, kastade sten, hotade med automatvapen och slog oss med kolvarna, sade han till TT på söndagskvällen.

Malm fick inga allvarligare skador men flera av utlänningarna, däribland en 68-årig kvinna och en 74-årig man från USA, fick uppsöka sjukhus. Utlänningarna lyckades dock med sitt uppsåt: de skördande palestinierna kom undan oskadda med sina oliver.

Olivskörden pågår sedan i början av oktober. Bosättarna hävdar att hela Västbanken tillhör Israel och attacker mot skördande palestinier rapporteras nästan dagligen, ofta utan att den israeliska polisen och militären griper in. Att extremisterna fysiskt anfaller de utländska ''mänskliga sköldarna'' är ovanligare.

Förutom de fyra i Ariel krävdes ytterligare fyra liv på Västbanken på söndagen enligt israeliska medier. Israeliska styrkor uppgavs i samband med eldstrider ha skjutit ihjäl en pojke i Jenin och tre män i Nablus.

Arafat ges skulden

Den israeliska regeringen lade en stor del av skulden för Arieldådet på Yasser Arafats palestinska styre, och såg det som ett blodigt svar på den ''vägkarta'' till fred som USA-sändebudet William Burns marknadsför i regionen.

Men redan tidigare under helgen stod det klart att ingendera sidan hyser någon större entusiasm för USA:s plan. Palestinierna klagar på att planen bara talar om parlamentsval och inte presidentval i vinter - USA vill ha en palestinsk premiärminister som högste makthavare, vilket skulle innebära att president Arafat försvinner ut i marginalen.

Israel påpekar att palestinierna i planens första fas, fram till i december i år, inte behöver göra så mycket rent praktiskt, mest med fina ord ta avstånd från våld och terrorism.

Henrik Samuelsson/TT