Svenska experterna hemma från Bali

NYHETER

STOCKHOLM (TT)

Den svenska expertgruppen som de senaste tio dagarna försökt identifiera svenska offer efter terrorattacken på Bali är hemma igen.

- Vi har undersökt samtliga kroppar och kan inte göra något mer, säger kriminalkommissarie Stig Edqvist på rikspolisstyrelsen (RPS).

- Det har varit ett tungt jobb. Det är komplicerat att identifiera kroppar som skadats svårt av explosion och brand och det blev inte lättare av att vi tvingades arbeta i 35 graders värme utan luftkonditionering, berättar Stig Edqvist för TT på söndagsmorgonen.

Expertgruppen, som innehöll två kommissarier från RPS, en rättsläkare och en rättstandläkare, lämnade Bali på lördagseftermiddagen lokal tid. I en dryg vecka har de arbetat under svåra förhållanden med att identifiera offren efter terrordådet 12 oktober. Det stora problemet har varit avsaknaden av kylutrymmen.

- Det har varit en kamp mot tiden. Utan att eftersätta noggrannheten har vi försökt arbeta så fort som möjligt så att de anhöriga kan få ett besked, säger Stig Edqvist.

DNA-test i Australien

Identifieringsarbetet på Bali kommer den närmaste tiden att fortsätta med att rättsmedcinarna på platsen jämför de uppgifter man fått om saknade personer, tandkort, ärr, tatueringar och smycken med de undersökta kropparna.

- Där hade vi inte någon funktion att fylla. Det var de lokala myndigheterna och australierna som bildade den gruppen.

Hittills har bara en mindre del av de omkomna identifierats. Om de döda inte kan identifieras med hjälp av tandkort eller speciella kännetecken återstår bara jämförelse av DNA mellan den döde och hans eller hennes anhöriga. De testerna kommer att genomföras på laboratorier i Australien.

Stig Edqvist tror inte att det kommer att dröja särskilt länge innan samtliga kroppar är identifierade.

- Det kommer kanske att ta ett par veckor. Det här går med förtur, alla arbetar hårt för att de anhöriga skall kunna få ett besked.

Obekräftade dödsfall

När Stig Edqvist lämnade Bali var den officiella dödssiffran 184. Den siffran kan komma att öka ytterligare och det finns också skäl att tro att en del misstänka dödsfall aldrig kommer att bekräftas.

- Jag har svårt att tro att det finns något kvar av de människorna som stod närmast platsen där bilbomben fanns, konstaterar han.

Fem svenskor har hittills påträffats döda i diskoteket. En man med både svensk och grekiskt medborgarskap misstänks också finnas bland de omkomna.

- I det fallet hjälper vi de grekiska myndigheterna med tandkort och DNA-prov.

Stig Edqvist fanns också med i den svenska expertgruppen som arbetade med identifieringarna efter flygolyckan i Milano för drygt ett år sedan.

- Det går knappast att jämföra, där fanns hypermoderna lokaler med kylutrymmen. Det har varit en helt annan situation på Bali, med värmen och med betydligt flera offer.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM