Läkare: Gasen dödade gisslan

Minst 167 döda i dramat i Moskva

NYHETER

115 i gisslan dödades av den gas trupperna använde för att slå ut gisslantagarna. Endast två personer dödades av skottskador.

Det meddelade Moskvas chefsläkare på söndagseftermiddagen.

Tillståndet är fortfarande kritiskt för 150 personer.

150 ur gisslan vårdas på intensiven, säger Moskvas chefsläkare Andrei Seltovsky till nyhetsbyrån Interfax.

45 av dem är medvetslösa och deras tillstånd betraktas som mycket kritiskt.

Enligt Seltovsky har 117 personer ur gisslan avlidit. Alla utom två har dött av sviterna efter gasattacken. 63 av de döda är män och 54 kvinnor.

Narkosläkaren Jevgenij Jevdokimov berättar att den gas som användes av de ryska trupperna är ett sorts bedövningsmedel. Höga doser kan orsaka medvetslöshet och skada andning och blodcirkulation.

– Effekten av gasen förvärrades av gisslans allmänt nedsatta tillstånd efter 58 timmars fångenskap utan mat och vatten, säger Jevdokimov till nyhetsbyrån Interfax.

Ryska myndigheter har tidigare förnekat att gisslan dött av gasförgiftning.

Kan ha varit nervgas

I tidigare uttalanden i ryska medier har läkare hävdat att säkerhetsstyrkor kan ha använt sig av någon form av nervgas vid fritagningen.

Både USA och Amnesty International har krävt att få veta vilken gas de ryska säkerhetsstyrkorna använt. Amnesty vill undersöka om ryssarna verkligen höll sig inom lagens ramar när de sprutade in gasen i teaterlokalen, säger en taleskvinna till BBC.

Tre utländska medborgare finns bland de döda. En 38-årig kvinna från Nederländerna, en kvinna från Österrike och en person från Kazakstan.

650 personer kvar på sjukhus

50 tjetjenska gisslantagare dödades också i samband med fritagningen. Det innebär att den totala dödssiffran efter gisslandramat är omkring 167 döda.

Efter stormningen fördes samtliga ur gisslan till nio olika sjukhus i Moskva för identifiering och vård. Där blev de fångar på nytt – hos de ryska myndigheterna. Av säkerhetsskäl tilläts ingen lämna sjukhuset förrän samtliga identifierats.

Först på söndagseftermiddagen fick de första träffa sina anhöriga som stod och väntade i kylan utanför de hårt övervakade sjukhusen.

Över 650 personer vårdas fortfarande för sviterna efter gisslandramat, enligt uppgifter från sjukvårdspersonal.

– Många människor saknar fortfarande information om vad som händer. Myndigheterna försvarar sig med att det här var en operation ämnad att försvara staten. Därmed har man ingen skyldighet att lämna ut uppgifter om vilken typ av gas som använts. Man ser det som en militär hemlighet, säger Aftonbladets utsände Sture Olsson.

Ulrika Nordin