Svenskar smet från jättenota

"Vi trodde att vi drack husets vin"

1 av 3 | Foto: Nikolai Jakobsen
"VI BLEV BLÅSTA" Här på innekorgen Le Harem i Cannes åt och drack det svenska kompisgänget för över en halv miljon - hävdar krögaren. Svenskarna hävdar att de blivit lurade och att de aldrig beställt de dyra vinerna.
NYHETER

PARIS

Kompisgänget från Sverige skulle fira 30-årskalas på Franska Rivieran.

När notan kom slutade den på över en halv miljon kronor.

Krögaren hävdar att de beställt vin för över 160 000 kronor flaskan.

Men svenskarna vägrade betala.

- Vi trodde vi drack husets vin.

Femtio år gammalt vin, rosa champagne av bästa sort - att döma av notan hade de 15 kompisarna en kunglig kväll i Cannes i fredags.

En kväll som slutade med ett dygn i häkte för åtta av dem.

Krögaren på innekrogen Le Harem, Christophe Moro, som också är chef för två andra innekrogar i Cannes, hävdar att han blivit utsatt för en fräck kupp.

Detsamma hävdar svenskarna.

Känner sig lurade

- Vi blev blåsta. Vi har aldrig beställt de här vinerna, säger 35-åringen som själv har ett förflutet i restaurangbranschen.

Kompisgänget, de flesta inom byggbranschen, skulle fira att en av dem fyllde 30 år. Enligt krögaren anlände de i flotta Mercedesbilar.

- De var väldigt trendigt och chict klädda, säger Christophe Moro.

Enligt 35-åringen - av krögaren utpekad som "ledare" - var de klädda i jeans och gympadojor.

Stämningen var hög runt bordet. Kvällen inleddes enligt krögaren med rosa champagne.

Enligt Christophe Moro var 35-åringen den ende runt bordet som inte var kraftigt alkoholpåverkad och den som skötte beställningarna.

Sedlar i trosorna

- De andra dansade, en av dem knäppte upp skjortan och visade sina tatueringar. I magdansösens trosa och behå stoppade de in 20-eurosedlar, säger Christophe Moro.

Enligt honom beställde svenskarna in det ena exklusiva vinet efter det andra, bland annat en Château Margaux 1961 för hisnande 163 000 kronor.

- De röda vinerna var vi tvungna att hämta från en speciell inbrottsskyddad källare på annan ort i Cannes. Det gjorde ont att se hur svenskarna slängde i sig vinet, säger Christophe Moro.

Vinerna - som måste dekanteras - serverades i karaff.

Den 35-årige svensken hävdar att varken han eller någon annan vid bordet beställde något överhuvudtaget, varken mat eller dryck - det bara kom in, det ena efter det andra.

- Alla trodde att någon annan hade beställt. Vi trodde att det var husets vin vi drack, säger 35-åringen.

När svenskarna enligt krögaren ville beställa husets bästa champagne för 180 000 kronor flaskan till chokladtårtan blev han orolig och styrde över till Dom Pérignon för 14 000 kronor flaskan.

När notan - på 528 194 kronor - kom vägrade svenskarna betala - bara 50 000 kronor kunde dras från 35-åringens kort.

Ett dygn i häkte

De åtta svenskar som fanns kvar runt bordet fick tillbringa ett dygn i häkte innan de släpptes i lördags kväll.

I går kom de hem till Sverige, som planerat, men enligt tidningen Cannes Matin pågår nu en förundersökning vid domstolen i Grasse, norr om Cannes.

Magnus Falkehed , Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM