Lula vann valet

Förre metallarbetaren ska styra Brasilien

NYHETER

Vänstermannen Luiz Inacio Lula da Silva hade fått 61 procent av rösterna i söndagens presidentval i Brasilien när 76 procent av rösterna hade räknats.

Lula var segerviss i natt.

Lulas motkandidat José Serra från det regerande socialdemokratiska partiet hade fått 39 procent, rapporterade valmyndigheterna.

Lula såg därmed ut att bli historisk som den förste presidenten ur arbetarklassen sedan Brasilien demokratiserades 1985.

USA:s president GeorgeW Bush räckte ut en välkomnande hand:

-Presidenten gratulerar vinnaren i valet och ser fram emot ett fruktsamt samarbete med Brasilien, sade Vita husets talesman Ari Fleisher.

Amerikanarna har ansträngda relationer med kontinentens andra vänsterregenter i Venezuela och på Kuba. Också placerare på Wall Street sände ut ett försiktigt positivt mottagande.

Många fattiga

Lula har drivit en valrörelse starkt inriktad på sociala reformer. Det har vunnit gehör hos stora grupper i det brasilianska samhället. Frustrationen över sjunkande löner och ökande brottslighet har varit stor och 54 av landets 115 miljoner invånare lever under fattigdomsgränsen.

I detta val, som var Lulas fjärde försök att erövra presidentposten, har hans framtoning samtidigt förändrats. De radikala vänsteridéerna har tonats ned och han har närmat sig den politiska mitten. På senare tid har han även lugnat den oroliga brasilianska finansmarknaden genom löften om att spela efter kapitalismens spelregler och försäkringar om att landets bilaterala och multilaterala avtal kommer att hållas.

Serra utan förtroende

Lula har blivit en symbol för det hopp som kåkstädernas fattiga bär på, ett hopp om att komma ut ur den negativa spiralen av fattigdom och våld. Situationen för de fattiga har inte förbättrats nämnvärt under den nuvarande presidenten Fernando Henrique Cardosos åtta år vid makten.

Lulas motkandidat, José Serra, har förknippats med den rådande förlamningen i landet och han tillskrevs därför endast mycket små chanser inför söndagens avgörande valomgång.

TT