De skålar för dansk äldrevård

På Lotte är personal och boende som en stor familj

1 av 2 | Foto: KRISTER HANSSON
dejligt boende Thyra Frank är föreståndare på vårdhemmet Lotte i Köpenhamn. Hon får de boende att trivas, bland annat genom skåla med Jens Juncke Jensen.
NYHETER

KÖPENHAMN

På vårdhemmet Lotte i Köpenhamn uppför man sig inte som myndigheterna vill.

Georg Linnegaard-Jörgensen, 82, skålar i likör med Karla Pedersen, 85.

Cigarröken ligger tjock och tung och inga vitrockade förmanande sjuksköterskor är i sikte.

Kontrasten mot ett svenskt vårdhem, eller för all del ett normalt danskt, är minst sagt påtaglig.

Här har personalen inga vita rockar och de 22 vårdtagarna har samma friheter som de hade innan de kom hit.

Eldsjälen bakom det annorlunda vårdhemmet är sjuksköterskan Thyra Frank. Hon kom till vårdhemmet 1988, men fick redan efter ett år nog.

- Jag frågade mig om jag ville att mina föräldrar skulle ha det så här när de blev gamla. Sedan kom jag att tänka på hur jag själv ville ha det.

Radikal omläggning

Sagt och gjort. Dagen efter samlade hon personalen till ett stormöte och beslutet blev en radikal omläggning av vården.

- Här får vi röka, dricka eller älska ihjäl oss om vi vill det.

Och trots mångårigt motstånd från myndigheterna har det kommunala vårdhemmet överlevt. Nu är det lång kö för att få bo på Lotte och varje vecka får Thyra Frank 5-6 ansökningar från vårdpersonal som vill arbeta där.

Det är inget hem för privilegierade eller "lätta" vårdtagare. Hälften av de 22 boende mellan 60 och 97 år är dementa.

- Men de yttre ramarna är inte det viktiga. Det som betyder något är vad man fyller det med, säger Thyra Frank.

Den stora salongen på andra våningen är navet i vårdhemmet. Här tillbringar de boende hela dagarna tillsammans med personalen. De boende får gå och lägga sig och gå upp ur sängen när de själva känner för det.

- Vi avskaffade sömnmedel redan efter ett år. Det är bättre med ett litet glas Baileys eller något annat starkt, säger Thyra Frank.

Men all tid tillbringas inte på Lotte. Flera gånger om året gör de boende tillsammans med personalen semesterresor. När Aftonbladet är på besök har de boende precis kommit hem från en två veckors vistelse i semesterstugor på Jylland.

Sitter hellre i Västindien

- Det är mycket trevligare att vara dement och sitta under en palm på S:t Thomas i Västindien än att sitta på ett rum i Danmark, säger Thyra Frank.

Resorna finansieras med att vårdhemmet Lotte sparar 400 000 danska kronor om året på att sjukskrivningarna minskat från 15 till två procent. De boende skjuter till 500 kronor i månaden till en reskassa.

- Och vi sparar in mycket på blöjor jämfört med andra vårdhem. Här ser vi till att de boende får gå på toaletten flera gånger om dagen, säger Thyra Frank.

Per-Ola Ohlsson