17-åringen höll i vapnet vid minst ett av morden

Nu riktas misstankarna mot krypskyttens styvson

NYHETER

John Lee Malvo, 17, var mer än krypskyttens medhjälpare.

Vid minst ett tillfälle höll han i vapnet.

Det hävdar åklagare i Virginia som åtalar honom och John Allen Muhammad, 41, för flera mord och mordförsök.

Polisinsatsen är över. Nu återstår långa domstolsprövningar för de misstänkta seriemördarna John Allen Muhammad och styvsonen John Lee Malvo – som tog 10 liv, allvarligt skadade tre och i veckor höll Washingtonområdet i skräck – och en dragkamp om var rättvisan ska ha sin gång.

Krypskyttarna rörde sig över delstatsgränserna och de tidigare så eniga åklagarna i Virginia och Maryland kämpar nu för att först få pröva männen.

Åklagarna i Marylands bästa argument är att sex av morden utfördes inom statens gränser i Montgomery County.

I Virginia pekar åklagarna på att åtalen redan är klara, att dödsstraffet tillämpas oftare i staten – och att man har bevis för att John Lee Malvo höll i vapnet vid minst en skjutning.

- Det kommer att finnas bevis för att den minderårige var skytten, säger åklagaren Robert Horan till New York Times.

Han åtalar därför John Lee Malvo för mordet på 47-åriga FBI-analytikern Linda Franklin, som sköts till döds i ett parkeringsgarage den 14 oktober. Uppgifterna är i övrigt knapphändiga och Robert Horan ville inte lämna fler detaljer än så.

På måndagen åtalades de för tre mord i Virginia, sedan tidigare har de redan åtalats för desex mord i delstaten Maryland.

Det är representanter för det federal åklagarämbetet som beslutar var männen ska prövas. New York Times skriver att de stöder planerna på att låta en domstol i Virginia hålla förhandlingarna.

Möjligheterna till dödsstraff verkar avgörande. Som minderårig kan inte 17-årige Malvo dömas till döden i Maryland, medan staten Virginia tillämpar straffet även på underåriga så länge de prövas som vuxna.

John Lee Malvo kommer att prövas som vuxen i båda staterna.

Mattias Lundell