Rysk klappjakt på tjetjenska rebeller

Tre gripna och 30 dödade i dag

NYHETER

Rysslands svar mot tjetjenska rebeller och terrorister är hårt.

I dag greps tre tjetjener för ett bombdåd, minst 30 dödades när nya operationer inleddes i Tjetjenien och president Vladimir Putin sa:

- Ryssland kommer inte att ge efter för utpressning.

Farhågorna har varit att gisslandramat på Dubrovski-teatern i Moskva skulle få svåra konsekvenser för Tjetjenien. Nu verkar de ha besannats.

Ryssland svar i dag är hårt. Ryska medier rapporterar att en rad säkerhetsoperationer har inletts inne i Tjetjenien. Enligt BBC är målsättningen att gripa tjetjenska rebeller.

I en omfattande offensiv i Tjetjenien dödades på måndagen minst 30 tjetjener har dödats.

Ryska flyganfall

Även det ryska flygvapnet deltog i anfallet nära Tsentoroj, en by öster om den tjetjenska huvudstaden Groznyj.

Enligt nyhetsbyrån Interfax har ryska regeringsstyrkor och tjetjenska rebeller också drabbat samman i grannrepubliken Ingusjien varvid sju rebeller och en rysk soldat dödats.

Striderna började i söndags när ett ryskt förband angrep en grupp rebeller nära byn Datich vid gränsen mot Tjetjenien.

Sedan i september finkammar ryska styrkor Ingusjien i jakten på rebeller som tros ha kommit över gränsen från Georgien.

Samtidigt slog president Putin på måndagen fast att kampen mot terrorismen kommer att intensifieras. Vid ett regeringsmöte sa presidenten att Ryssland inte kommer att göra överenskommelser med terrorister och att landet inte ger efter för utpressning.

Ökade befogenheter

Militären kommer dessutom att få ökade befogenheter och nya riktlinjer för att bekämpa det ökande hotet från internationella terrorister som använder metoder ”jämförbara med massförstörelsevapen”.

- Om någon försöker använda sådana metoder mot vårt land kommer Ryssland att svara med lämpliga åtgärder mot terroristerna och deras ideologiska och finansiella stöd, varhelst de finns, sa presidenten.

På måndagen meddelade Moskvapolisen att tre tjetjener har gripits – misstänkta för att ha sprängt en McDonaldsrestaurang den 19 oktober. Bombdådet krävde ett liv och sex skadade.

Enligt TT har en tjetjen tidigare gripits för bilbombsattentatet, men i telegrammet från Interfax framgick inte om han var en av de tre som polischefen Vladimir Pronin namngav.

Terroristutredning

Polisen har tidigare klassat bombningen som kriminellt dåd, utan politiska motiv. Nu säger åklagarmyndigheten i Moskva att det trots allt kan bli frågan om en terroristutredning.

Klart är att Moskvapolisen arbetar intensivt. På söndagen greps en tjetjen. Mannen kan ha varit inblandad i gisslandramat, men hade även sprängämnen och en detaljerad karta över en av Moskvas största järnvägsstationer.

Det nuvarande Tjetjenienkriget har pågått sedan oktober 1999. Enligt officiella ryska siffror har 3 500 soldater och över 12 000 separatister stupat. Omkring 60 000 civila beräknas ha mist livet.

Mattias Lundell, TT